Het verhaal van Veenhuizen
Nieuwe expositie Gevangenismuseum brengt de geschiedenis van dit pauperparadijs tot leven
Duizenden paupers zijn naar ‘Hollands Siberië’ gestuurd om heropgevoed te worden. Vandaag opent het Nationaal Gevangenismuseum de nieuwe vaste expositie Het verhaal van Veenhuizen en brengt deze geschiedenis tot leven.
Boottocht
De kolonie Veenhuizen was oorspronkelijk bedoeld voor de opvang van wezen; duizenden kinderen zijn ‘opgezonden’ naar het dorp. In de expositie ervaar je hoe de boottocht naar Veenhuizen verliep en hoe een dag in de kolonie eruitzag. Later veranderde het Drentse dorp in een rijkswerkinrichting voor mannen die straf kregen wegens landloperij en bedelarij. Ook de ontwikkelingen in het landschap en de architectuur van Veenhuizen door de eeuwen heen komen aan bod.
Dankzij Het Pauperparadijs, de besteller van Suzanna Jansen en de gelijknamige muziektheatervoorstelling kreeg het Drentse dorp al de nodige aandacht. Deze tentoonstelling is voor iedereen die meer over dit stukje Nederlandse geschiedenis wil weten.
Familie
Het verhaal van Veenhuizen werd gisteren geopend door André Kuipers. De astronaut is de achter-achterkleinzoon van Gerrit Lut, één van de paupers die een deel van zijn leven in Veenhuizen doorbracht. Het verhaal van Veenhuizen van 24 maart in Het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen. Dit museum vertelt verhalen over verpaupering, misdaad en straf. En laat je anders naar vrijheid kijken.
FOTOGRAAF: Sake Elzinga