BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Waarom krijg ik geen promotie?

Waarom krijg ik geen promotie?

Dr. Does helpt Marga met haar probleem op werk

In elke Zin beantwoordt hoogleraar klinische psychologie Willem van der Does (1960) uw levensvragen. Groot, of klein. Voor iemand anders. Of gewoon fijn voor jezelf. 

Marga

Ik doe mijn werk al jaren met plezier maar ik ben immens toe aan een volgende stap. Ik vind zelf dat ik veel meer in mijn mars heb maar ik krijg niet de kans het te bewijzen. Mijn baas zegt namelijk dat ik eerst mijn huidige werk op orde moet hebben voordat ik een stap kan maken. Ik vind dat dat al zo ver is maar zij niet. Het probleem is dat ik haar daarin in gesprekken altijd gelijk geef maar thuis op de bank weer spijt van heb. Wat te doen?

Beste Marga,

Je baas zegt dat je huidige werk nog niet op orde is. Is dat ook vastgelegd in de verslagen van je jaarlijkse beoordelingsgesprekken? Zo ja, dan ben je inderdaad voorbarig met je vraag om promotie. Zo nee: waarom laat je haar dan wegkomen met zulk commentaar? Hoe hogerop in een organisatie, hoe groter de kans dat het er onderling af en toe stevig aan toegaat. Misschien probeert je baas je op deze manier te testen: of je dat aspect wel aankunt. Als je je werk op orde hebt, maak je het je baas dus veel te gemakkelijk. En dat doe je niet voor niets. Het betekent dat je zelf ook twijfels hebt of je het wel aankunt. Of dat je betwijfelt of je het hogerop wel leuk zal vinden. Een niveau hoger geeft meer aanzien en meer salaris maar ook een andere verhouding tot je huidige collega’s en een ander takenpakket. Meer mensen aansturen, vind je dat aantrekkelijk? Wat doe je dan met een medewerker die weerwerk geeft? Ga je dan niet óók overstag waarna thuis op de bank spijt volgt?

Vrouwenkwaal

Misschien heeft je baas dus gelijk. Het kan ook zijn dat je jezelf onderschat en dat al snel zal blijken dat je opbloeit hogerop. Een vrouwenkwaal – mannen steken gewoon hun vinger op, zien wel waar het schip strandt en waarnaar ze bij schipbreuk weer weggepromoveerd zullen worden.
Om erachter te komen wat het is – zelfonderschatting of terechte aarzeling – kun je een feedbackronde organiseren. Vraag een paar mensen die het kunnen beoordelen en die je vertrouwt om eerlijk commentaar te geven op de vraag of je toe bent aan een nieuwe stap en wat je eventueel nog bij moet leren. Afhankelijk van de commentaren en adviezen: tel je zegeningen in je huidige baan, volg een cursus, neem een coach, of stel je kandidaat voor een nieuwe functie. Als dat laatste de uitkomst is, zul je wel een keer je tanden moeten laten zien. Je huidige baas heeft nu de indruk dat je makkelijk om te blazen bent en van dat imago kom je niet zomaar af. Ten slotte: vraag niet alleen commentaar maar ga ook bij jezelf te rade waarom je eigenlijk zo graag hogerop wilt, eventueel met behulp van een coach.

Prangende vraag? Mail hem naar redactie@zin.nl o.v.v. ‘Dr. Does’