BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Weinig pensioen?

Weinig pensioen?

Zelf wat aan doen! En meer geldnieuws

5000% hoger maakte de Amerikaanse ondernemer en belegger Martin Shkreli de prijs van een levensreddend medicijn tegen parasieten. Daarvan had hij de verkooprechten gekocht. En hij pleegde beleggingsfraude. Hij werd dit voorjaar veroordeeld tot 7 jaar cel.

292 x

meer dan de gemiddelde werknemer: zoveel verdient Paul Polman, de topman van Unilever. Hij is daarmee bij de grote Nederlandse beursfondsen koploper in de loonkloof-ranglijst. De kleinste loonkloof is die bij ABN-AMRO. Daar verdient de topman ‘maar’ het zesvoudige van de gemiddelde werknemer.

Scheiding & pensioen

Minister Koolmees gaat de Wet Verevening Pensioenenrechten bij scheiding zodanig aanpassen dat bij een scheiding het pensioen automatisch wordt verdeeld. Nu moeten mensen dit zelf regelen. Hij wil het plan medio 2019 bespreken met de Tweede Kamer.

Lijfrente? Wacht met uitkering

Heb je een lijfrentepolis die dit jaar gaat uitkeren? Als je genoeg reserves hebt, kun je zo’n 4% belasting besparen als je het uitkeren pas in 2019 laat beginnen. Dan gaan de belastingtarieven namelijk omlaag. Bij een inkomen tussen € 20.000 en € 34.000 is het voordeel het grootst (4,3%).

65+’er hoeft niet te solliciteren

Afgelopen 1 mei zijn 65-jarigen en zij die nog één jaar verwijderd zijn van hun recht op AOW vrijgesteld van sollicitatieplicht. Dit met dank aan de vakbonden die al jaren voor deze vrijstelling hebben gepleit. Ook partijen als de SP en 50PLUS spanden zich hiervoor in. Zij vinden dat de vrijstelling vanaf 55 jaar moet ingaan.

Weinig pensioen? Zelf wat aan doen

Een derde van de werkenden in loondienst en 40% van de zzp’ers in Nederland bouwt minder dan 70% van het laatst verdiende loon aan pensioen op, blijkt uit onderzoek van De Rabobank en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). De regelingen zijn het best voor werknemers in de sectoren overheid, zorg en bouw. Werkenden in de zakelijke dienstverlening, de uitzend- en detacheringsbranche en de beveiliging zijn het slechtst af. Voor veel mensen is het verstandig om extra te sparen, te beleggen of de hypotheek af te lossen, aldus Rabobank-econoom Leontine Treur.

Lager risico = lagere rente

Wanneer een hypotheek even hoog of hoger is dan de waarde van de woning, rekent de bank een hogere rente (renteopslag bovenop de basisrente). Omdat het risico bij zo’n tophypotheek wat groter is. Als dat risico door aflossen en/of waardestijging van de woning kleiner wordt, kan die extra rente vervallen. Banken informeren hun klanten hier meestal niet over waardoor consumenten langdurig te veel betalen. Op aandringen van de Consumentenbond gaan Attens Hypotheken, Delta Lloyd Plus en Obvion hun klanten actief informeren. Bij hen vervalt de opslag automatisch zodra de verhouding tussen woningwaarde en hypotheek gunstiger is. Bij andere banken moet de consument zelf aan de bel trekken.

Meer geldnieuws lees je in Zin 8. Nu in de winkel of hier te bestellen.

Onder redactie van Marieke Henselmans