BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Verdwalen in Middelburg

Verdwalen in Middelburg

Mee met Nicolien Mizee

Die expositie, dát lijkt je wel wat. Maar het is zo’n eind en wat moet je daar verder nog? Schrijver Nicolien Mizee (1965) bewijst dat elk stadje en elk dorp de moeite waard kan zijn. Zins Marianne van der Velden zoekt er de leukste tips bij.

Veteranen

We bezoeken Middelburg op de jaarlijkse veteranendag. De fanfare op de markt speelt mars- muziek en ik marcheer in de maat naar een terras vlak bij het stadhuis. “Kunnen we bruiden kijken,” zeg ik tegen mijn vriendin Ciel, die mij vergezelt. Omdat ik mijn tocht voor deze rubriek altijd begin op de markt, zie ik veel bruiden. Dikke bruiden, dunne bruiden, jonge en oude, bleke en getatoeëerde bruiden. Behalve in Middelburg. Het sprookjesachtige stadhuis blijkt onderdeel te zijn geworden van een University College. Ik benijd de studenten.

“Ik heb gekozen voor de route ‘Wederopbouw’,” kondig ik aan. “Dan krijg je allerlei lelijke vijftiger jaren nieuwbouw,” roept Ciel teleurgesteld. “Ik had de stegenwandeling willen doen.” “Dat redden we niet. We gaan de wederop- bouw doen, en dan het Zeeuws Museum in.” “Ook dat nog! In de Vleeshal is een tentoon- stelling die Getraumatiseerde limoen heet. Díe wil ik zien. De provinciale musea zijn alle- maal hetzelfde: potscherven, pijlpunten en de neepmuts van Tante Aag.” “Als je dat denkt, loop je hopeloos achter.”

Verdwaald

Met de plattegrond in de hand lopen we achter het stadhuis om, dat overigens in feite óók een staaltje wederopbouw is, want het is, zoals bijna alle gebouwen rond de markt, op 17 mei 1940 platgeschoten en afgebrand. “Nu naderen we het Klein Vaticaan,” lees ik voor, maar we staan in een prachtig oud steegje. Verdwaald! Nu al! Maar het steegje is zo aanlokkelijk met zijn kasseien, afgebrokkelde muren, houten schuttingen waarachter tuinen met rozen, dat we doorlopen.

Na deze steeg lopen we als betoverd de volgende steeg in. Graag zou ik de namen van deze stegen opschrijven, maar ze hebben geen naam. Het Zeeuws Museum is gevestigd in een abdij uit de twaalfde eeuw en logenstraft alle vooroordelen van mijn vriendin. Alles is hier de moeite waard: het gebouw zelf (prachtig beschilderde, houten plafonds), de exposities, waarin oude en nieuwe voorwerpen en kunstwerken op wonderlijk harmonieuze manier naast elkaar liggen.

Middelburg

IKEA

“Hier moet je de Zin-lezers naartoe sturen,” zegt mijn vriendin. “Doordat ze oud en nieuw door elkaar zetten, blijf je wakker.” Inderdaad ligt er tussen de door haar zo gelaakte pot- scherven, een Ikea-vaas. En een wonderlijk klein stoeltje, gemaakt van zoutkristallen, lijkt me typisch 21ste-eeuws, maar blijkt uit 1825. Waarvoor zou het gediend hebben? Deze vraag heeft tot een grappig experiment geleid: aan bezoekers werd gevraagd bepaal- de voorwerpen te beschrijven. Op basis van die beschrijving heeft een kunstenaar weer een eigen kunstwerk gemaakt. Het effect is vaak hilarisch.

“Die getraumatiseerde limoen kan naar de maan lopen,” zegt Ciel. Doezelig en nog lang niet uitgekeken, lopen we aan het eind van de middag met tegenzin de stad uit, uitgeluid door de veteranen die op doedelzakken spelen. Nergens een snipper zwerfvuil. Zon en zeebries. Middelburg – verdwalen aangeraden!

Wat te doen in Middelburg (Naast verdwalen)

Zeeuws Museum
Iedereen wordt enthousiast van Middelburg, gewoon gaan dus! De schilderijen en houtsnedes Een oosterse kijk op Zeeland van Johan ten Klooster zijn nog te zien tot en met 9 september. Het Zeeuws Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
Zeeuwsmuseum.nl

Pareltjes
Altijd al een kledingstuk willen kopen van Dries Van Noten? Maar dan toch die twijfels omdat het een vermogen kost? Die afweging hoef je niet meer te maken. Bij Sebastian den Herder verkopen ze een vintage uitvoering van jouw favoriete ontwerper voor een klein prijsje. Kleding, hand- tassen, handschoentjes en sieraden van namen als Dior, Dries Van Noten en Puck & Hans.
Sebastiandenherder.nl

Creatief met groen
Bij Stadstuinwinkel Plantaardig houden ze van planten. Leuk om te weten: naast de winkel zit een plantenasiel. Hier kun je planten achterlaten als u met vakantie gaat en weet je dat ze liefdevol worden verzorgd. Ze geven er ook workshops en kinderfeestjes, maar je kan er natuurlijk ook terecht voor een mooie plant, tuingereedschap, bijzondere zaden en deskundig advies op al je groene vragen.
Plantaardigmiddelburg.nl