Leer kleedt af
En is de retro-trend van dit moment
Daar zijn ze weer, de ruitjesbroek, witte blouse, sleehak of puntkraag. Terug van nooit echt weggeweest. Journalist Liddie Austin (1959) beziet de retro-trend van dit moment. Deze keer: leer!
Voor stijlinspiratie kijk ik tegenwoordig liever omhoog dan omlaag. Zo ben ik de prachtige 70+’er die ik een tijd geleden in een warenhuis tegenkwam nooit vergeten. Ze droeg een lange getailleerde jas, stoere gympen erbij. Zo kan het op die leeftijd dus ook, dacht ik blij. Ik heb nog altijd spijt dat ik haar toen niet gecomplimenteerd heb.
Blijven leren
Ans Markus is ook zo’n geslaagd rolmodel. Altijd even mooi, stijlvast en indrukwekkend. Mode is belangrijk voor haar, vertelt ze als ik haar kom vragen hoe ze het toch doet. Er goed uitzien geeft zelfvertrouwen en bovendien: door middel van kleren kan ze zich creatief uiten. Niet alleen door ze te dragen, maar eerlijk gezegd vooral door er praktisch mee aan de slag te gaan. Kocht ze vroeger regelmatig designer stukken, tegenwoordig vindt ze haar kleren vooral op rommelmarkten, waarna ze er haar eigen draai aan geeft door ze onbevreesd te vermaken. Jurken knipt ze doormidden en naait ze deels onder jasjes; van stofresten maakt ze corsages; boorden versiert ze met kralen.
Het allerliefst draagt ze leer, vertelt ze, zacht, dun leer. “Ik moet mezelf eraan herinneren dat ik soms ook iets anders moet aantrekken,” lacht ze. “Leer zit lekker, het kleedt af en staat goed. En leer is handig. Als ik schilderworkshops geef, willen mensen nog weleens met verf spatten. Op leer geeft dat niks: als je er snel bij bent, veeg je die acrylverf zo weer weg. Tijdens mijn workshops draag ik dus graag leren jurkjes, die ik nieuw heb gekocht of op rommelmarkten heb gevonden.”
Eigen creaties
Ze draagt het leer nu niet heel anders dan toen ze jonger was. “Al naai ik wel vaker kragen op mijn jurken en jassen. Je hals wordt er met de jaren niet mooier op, en met zo’n kraag houd je dat een beetje buiten beeld.” Waar sommige vrouwen van onze leeftijd zweren bij stoere leren broeken (mits in de juiste maat kunnen die een investering voor het leven zijn), houdt Markus het bij jurken en jassen. Ook beperkt ze zich tot één lederen kledingstuk per keer. “Te veel kan een verkeerde indruk wekken. Mijn dochter heeft me er weleens voor gewaarschuwd: ‘Pas op dat je geen sm-meisje wordt, mam!’ Ik vind het ook spannender om leer met zachtere materialen te combineren: met wol, fluweel of kant. Suède en leer is ook prachtig samen.”
We zakken een verdieping naar beneden, waar Markus een hele etage heeft ingeruimd voor haar kledingverzameling. Het leer heeft een eigen rek. Couture van Paul Schulten, Chanel en Ann Demeulemeester hangt er zusterlijk naast de rommelmarkt vondsten. Er is niet alleen zwart: ik zie ook groen, rood en wit leer. Ze laat me een ongevoerde, lange leren jas van Studio Ruig passen. “Vind je dat niet lekker aanvoelen op je huid? Leer past zich aan je lichaamstemperatuur aan: het houdt in de winter de wind tegen en ’s zomers is het bij normale temperaturen niet al te warm.”
Allemaal leuk en aardig, dat leer, maar hoe houd je het schoon? Geen enkel probleem, zegt Ans Markus. “Ik was het gewoon, op de hand. Het duurt wel lang voordat het droog is. Vervolgens ziet zo’n jurkje er zo verschrompeld uit dat je je afvraagt of het ooit nog goed komt, maar als je het weer gaat dragen, voegt het zich vanzelf weer mooi naar je lichaam. De kleur wordt wel iets valer, maar verder kun je leer meestal prima wassen. Zo’n beest liep ook in de regen, hoor.” Dit soort tips: ook daarom heb je in deze fase van je leven oudere rolmodellen nodig.