Oosterse fish & chips
Just dare & do it!
Koken is een leven lang leren. Wat een feest! Je begint bij de basis, leert gaandeweg van alles bij en ineens ontdek je dat het lukt. Het smáákt. Dan wordt het tijd voor het experiment. Gewoon iets uitproberen. Koken met lef. Minder voor de hand liggende, of misschien wel extreme combinaties van ingrediënten aandurven. Proberen, proeven en je weet het. Nog wat huiverig? Hier is je tweede uitdagingen: fish & chips op z’n Japans.
Beginnen bij het voorgerecht? Deze is hier te volgen.
Maureen (Mo) Belderink is hoofdredacteur van delicious., hét foodmagazine van Nederland. Ze stelt elke Zin met liefde en smaak een driegangenmenu samen. Speciaal, spannend, makkelijk en vooral heel erg lekker.
Fish & chips
met wasabi
hoofdgerecht (4 personen)
bereiden ± 10 min / oven ± 20 min
Ingrediënten
■ 250 g krokante wasabi-erwten* (zakje)
■ 150 g bloem
■ 2 eieren
■ 6 roodbaarsof zeebaarsfilets à 100-120 g, zonder vel
■ 3 kleine zoete aardappels, in 4 lange partjes
■ ± 2 el olijfolie
■ ¼ tl sesamolie
■ 1 tl Japanse sojasaus
■ sap van ½ citroen
■ 200 g edamamebonen, bakje
■ 50 g tatsoiblaadjes** of veldsla
■ 60 g daikon of rettich, in lange, dunne reepjes
■ ingemaakte Japanse gember en gescheurde stukjes nori, voor erbij
Wasabi-yoghurt:
■200 ml dikke Griekse yoghurt
■ 2 tl wasabi-pasta
■ tl sojasaus
■ 1 tl vloeistof van de ingemaakte gember
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220°C. Vet twee bakplaten in, bekleed ze met bakpapier. Hak de wasabi-erwten fijn in een keukenmachine. Doe de bloem in een diep bord en meng er wat zout en peper door. Doe de wasabi-erwten in een diep bord. Roer de eieren los in een diep bord. Wentel de repen vis door de bloem. Haal ze door de eieren en door de wasabi-kruimels. Leg ze op een van de bakplaten. Verdeel de partjes aardappel over de andere bakplaat. Besprenkel met 4 tl olijfolie en schep om. Rooster de partjes 20 min. en de visrepen 12 min. Houd warm.
Maak intussen de wasabi-yoghurt. Meng in een andere grote kom de sesamolie, sojasaus, het citroensap en 2 tl olijfolie. Schep de edamame en tatsoiblaadjes hiermee om. Verdeel de visrepen, aardappelpartjes, tatsoisalade en daikon over de kommen. Garneer met gember en nori, en sprenkel er wat wasabi-yoghurt over.
* Wasabi-erwten zijn krokant gebakken erwten met een pittig wasabi-jasje. Te koop bij ruim gesorteerde supermarkt en toko.
** Tatsoi is familie van paksoi, maar heeft stevige blaadjes en veel smaak. Te koop in de Aziatische supermarkt.
Nicolaas tipt
Alsace
Over gember worden onaardige dingen gezegd in de wijnwereld en ook wasabi is geen vriend van wijn. De een berust en zegt: “Dan maar bier. Of thee.” Een ander kiest autonoom toch wijn: “Dat past bij mij, dus ook bij wat ik eet.” Mollig, fruitig wit uit de Elzas wil het wél vinden met de eigengereide gember en wasabi.
Pfaff, tradition, alsace, pinot blanc 2017, € 7,50 (Henribloem.nl)
Recepten: Charlotte Binns-McDonald. beeld: Mark Roper. styling: Kirsten Jenkins. bewerking: Dosia Brewer