Courgettecakejes met aardbeien
Just dare & do it!
Koken is een leven lang leren. Wat een feest! Je begint bij de basis, leert gaandeweg van alles bij en ineens ontdek je dat het lukt. Het smáákt. Dan wordt het tijd voor het experiment. Gewoon iets uitproberen. Koken met lef. Minder voor de hand liggende, of misschien wel extreme combinaties van ingrediënten aandurven. Proberen, proeven en je weet het. Nog wat huiverig? Hier os je derde uitdagingen: courgettecakejes met aardbeien.
Beginnen bij het voorgerecht? Deze is hier te volgen. De oosterse Fish & chips zijn hier te vinden.
Maureen (Mo) Belderink is hoofdredacteur van delicious., hét foodmagazine van Nederland. Ze stelt elke Zin met liefde en smaak een driegangenmenu samen. Speciaal, spannend, makkelijk en vooral heel erg lekker.
Courgettecakejes
met basilicumsorbet & aardbeien
nagerecht (4 personen, 12 stuks)
bereiden ± 50 min / oven ± 20 min / afkoelen ± 2-3 uur / bevriezen ± 30 min + 1 uur (zonder ijsmachine ± 4 uur)
Ingrediënten
Courgettecakejes
■ 250 g zelfrijzend bakmeel
■ 150 g suiker
■ 1 zakje vanillesuiker
■ 60 g boter, op kamertemperatuur
■ 1 ei
■ 200 ml karnemelk
■ 130 g courgette, in miniblokjes
extra nodig: 12 muffinvormpjes (ingevet), ijsmachine*, staafmixer
Basilicumfrosting
■ 55 g boter, op kamertemperatuur
■ 80 g roomkaas
■ rasp van ½ (bio)citroen + 1 el sap
■ 90 g poedersuiker
■ 30 g basilicum
Basilicumsorbetijs
■ 125 g suiker
■ 250 ml droge witte wijn
■ 30 g basilicum
■ 1 tl citroensap
Steranijsaardbeien
■ 250 ml wit druivensap
■ 70 g suiker
■ 1 steranijs
■ 1 vanillestokje, opengesneden, merg eruit geschraapt
■ 500 g aardbeien, gehalveerd
Bereiding
Doe voor de frosting alle ingrediënten in een keukenmachine en laat een minuut draaien. Zet tot gebruik in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200°C. Doe voor de cakejes het meel, de suiker, vanillesuiker, boter, een snuf zout en het ei in een kom en kneed even goed door. Voeg de karnemelk in delen al roerend toe tot een dik soepel beslag ontstaat. Schep als laatste de blokjes courgette er voorzichtig door. Vul de vormpjes en bak de cakejes 20 min. in het midden van de oven. Laat ze helemaal afkoelen en bestrijk ze dik met de frosting.
Breng intussen voor het basilicumsorbetijs 125 ml water met de suiker in een steelpan aan de kook. Blijf goed over de bodem roeren tot de suiker helemaal is opgelost. Laat volledig afkoelen evt. in de koelkast. Voeg de wijn, basilicum en het citroensap toe aan de suikersiroop en pureer met de staafmixer. Doe het mengsel in de ijsmachine en laat 30 min. draaien of zolang de gebruiksaanwijzing van het apparaat aangeeft. Zet het ijs in een afgesloten doos nog 1 uur in de diepvries.
Verwarm voor de gemarineerde aardbeien het druivensap met de suiker, steranijs en het vanillestokje en -merg totdat de suiker is opgelost. Laat de marinade volledig afkoelen en laat de halve aardbeien hierin minimaal 1 uur marineren. Serveer de cakejes met een bol basilicumsorbetijs en wat gemarineerde aardbeien.
*Geen ijsmachine? Doe het mengsel in een ondiepe bak in een viersterrenvriesvak en zet deze minimaal 4 uur in de vriezer. Klop het ijs elk half uur met de mixer door.
Nicolaas tipt
Sauternes
In het boek annex de tv-serie Brideshead revisited neemt Sebastian behalve Charles en beer Aloysius ook een fles sauternes mee uit picknicken: “It’s heaven with strawberries.” Wie zijn wij om het beter te weten? Sauternes is prijzig. Vanwege de naam en omdat het arbeidsintensief is dessertwijn maken. Maar het is het waard, en een klein glaasje geeft al groot plezier.
Gallien de Château Dudon, sauternes 2016, € 19,95 (Wellofwine.nl)
Recepten: Kirsten Eckhart. beeld: Eric van Lokven. styling: Jet Krings. bereiding: Jacqueline Pietrowski