Leeftijd telt
bij een depressie. Dit en meer gezondheidsnieuws
Sneller herstellen
Veel patiënten die een operatie hebben ondergaan, vinden het lastig te bepalen wanneer ze bepaalde activiteiten weer kunnen oppakken. Denk aan werken, sporten en boodschappen tillen. De app Ikherstel helpt ze daarbij. Op basis van de gegevens die de patiënt invoert, krijgt hij dagelijks persoonlijk advies over wat hij wanneer mag doen. De app is ontwikkeld door artsen en patiënten en getest bij elf ziekenhuizen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die de app gebruiken vijf dagen eerder hun normale activiteiten kunnen hervatten dan mensen zonder deze online ondersteuning.
Schadeletsel
Lang niet alle gebruikers staan erbij stil, maar cosmetische fillers (om rimpels in het gezicht weg te werken) kunnen nare complicaties veroorzaken. Denk aan verdikking, verharding en ontsteking van het weefsel. Vaak ontstaan dit soort klachten pas jaren na de oorspronkelijke inspuiting. Volgens onderzoekers van het Erasmus MC (dat sinds 2013 een speciaal spreekuur heeft voor complicaties na cosmetische behandelingen) kunnen complicaties van fillers het beste worden behandeld met lasertherapie. Bij 92 procent van de 242 onderzochte patiënten leverde dat een verbetering op.
Zorg-app Caren
Samen de zorg voor iemand delen kan knap ingewikkeld zijn. Gelukkig zijn er steeds meer digitale hulpjes, waarmee mantelzorgers en zorgverleners taken kunnen verdelen en informatie kunnen uitwisselen. Dat bespaart tijd en voorkomt misverstanden. Caren is een voorbeeld van een gratis app waarmee je een online netwerk opbouwt rond iemand die zorg nodig heeft. Inmiddels gebruiken meer dan 200.000 mensen de app en zijn er zo’n 250 zorginstellingen op het platform aangesloten. Carenzorgt.nl
Leeftijd telt
Na twee jaar is twee op de drie jongeren van zijn depressie af, bij veertigplussers is dat slechts de helft. Daarom zouden artsen de behandeling van een depressie op de leeftijd van de patiënt moeten afstemmen, aldus onderzoeker Roxanne Schaaksx van het Amsterdam UMC. Volgens haar hebben veertigplussers vanaf het begin een intensievere begeleiding nodig, omdat behandelingen bij hen minder snel aanslaan.
Toch vergoed
Het borstkankermiddel ribociclib wordt voortaan vergoed vanuit het basispakket. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport vond het aanvankelijk te duur, maar hij heeft korting bedongen bij de fabrikant. Artsen gebruiken ribociclib voor een bepaalde groep patiënten met uitgezaaide borstkanker. In combinatie met hormoontherapie remt het middel de groei van kankercellen. Patiënten leven daardoor gemiddeld langer en met minder klachten.
Onder redactie van Marte van Santen
In Zin 11 lees je meer medische nieuwtjes. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je hier.