Lange neus naar doemdenkers!
Uiteindelijk wordt het op den duur altijd béter dan het was
Hel en verdoemenis, de wereld economie is kapot, we gaan allemaal failliet… De doemdenkers roeren zich bij elk economisch dipje. Maar altijd weer blijkt: elke recessie leidt uiteindelijk tot vooruitgang en meer voorspoed.
De euro valt
Tien jaar geleden verging de wereld, weet je het nog? Ik wel, want het was rond die tijd dat ik begon met deze maandelijkse rubriek over het Grote Geld. Genoeg om over te schrijven: bijna ieder weekend (zo leek het in elk geval) moest er weer een bank worden gered van de zekere ondergang, de beurzen stortten in een paar maanden tijd volledig in en we raakten verzeild in een van de heftigste recessies in de moderne geschiedenis. Het was ook de tijd waarin je als econoom of beurscommentator vooral serieus werd genomen als je in talkshows stellig verkondigde dat het allemaal nog véél erger ging worden. Dit was nog maar het begin van het einde: de dollar zou vallen, de euro ook, goud was nog de enige veilige belegging, het hele kapitalisme was rijp voor de sloop.
Op volle toeren
Nou, dat viel behoorlijk mee. De banken zijn allang weer van de life support en krijgen zelfs weer wat praatjes, de beurzen hebben alle verliezen weer ruimschoots goedgemaakt en de economie draait anno 2018 op volle toeren. Het kapitalisme functioneert nog steeds prima, hoe je er verder ook over denkt.
Terwijl de doemdenkers vooral bezig waren met het naderende einde van het financiële systeem, zagen we in de afgelopen tien jaar ook de geboorte van, om maar eens wat te noemen, Whatsapp, Snapchat, Uber, de iPad (de iPhone was net een jaar eerder, in 2007, gelanceerd), Spotify en Airbnb. Elektrische auto’s beleefden hun doorbraak, drones en 3D-printers kregen alledaagse toepassingen. Adyen, een piepjong Nederlands bedrijf dat internetbetalingen verzorgt ging dit jaar naar de beurs en is al meer waard dan ABN Amro.
Crisis of geen crisis, de ondernemers en uitvinders van deze wereld gingen gewoon door met waar ze goed in zijn: nieuwe dingen bedenken en die op de markt brengen. Vooruitgang, heette dat in de vorige eeuw: de verzamelnaam voor alle sociale en technologische vernieuwing die het leven makkelijker en beter leefbaar maakt. Je kunt erover twisten of alle nieuwigheden uit deze eeuw aan die definitie voldoen, maar feit is wel dat ze, net als de grote vooruitgangsgolven uit de 20ste eeuw, zorgen voor nieuwe impulsen aan de economie.
Leve de vooruitgang
Recessies zullen er altijd zijn; misschien staat er ongemerkt al wel weer eentje voor de deur. Ze horen bij de economische cyclus. En als het zover is, zul je ze weer zien: commentatoren die somber voorspellen dat het nooit meer wordt zoals het was. Ze hebben nog gelijk ook: uiteindelijk wordt het op den duur namelijk altijd beter dan het was. De volgende revoluties die ons leven gaan veranderen en vergemakkelijken – en en passant ook de economie weer een flinke duw zullen geven – staan alweer klaar: kunstmatige intelligentie, medische doorbraken, zorg- en thuisrobots, duurzame energie en wat er nog meer aankomt waar we nu nog geen idee van hebben.
De veerkracht van de economie is groter dan we vaak denken, als we ons weer op de kast laten jagen door een beroepspessimist die een Amerikaanse verkiezing, Brexit of beursdip aangrijpt om de nakende ondergang aan te kondigen. Een recessie is een statistiek: als je alle economische activiteit bij elkaar optelt groeit de economie even niet. Vervelend als je daar het slachtoffer van bent, maar de aanjagers voor de volgende periode van voorspoed zijn ook in zo’n periode alweer in de maak. Ik sluit deze laatste aflevering van Het Grote Geld dan ook graag af met nog één lange neus naar de doemdenkers en crisisvoorspellers van deze wereld. Het was mij een genoegen.
Door: Pieter Kort (1965), hoofdredacteur van platform IEX.nl
Meer geldnieuws lezen? Dat kan in Zin 11 en deze is onder andere hier te koop.