Uit elkaar gaan kan ook in harmonie
Hoe kom je samen goed uit een scheiding?
En dan besluit je te scheiden. Een bittere conclusie na jarenlang lief en leed met elkaar te hebben gedeeld. Hoe kom je samen goed uit een scheiding?
Laatste kans?
“Probeer eerst relatietherapie,” benadrukt oud-advocaat Wills Langedijk met klem zodra ze over scheidingen begint. Tegenwoordig zet ze haar ervaring als relatietherapeut in om stellen bij elkaar te houden. Ze heeft genoeg koppels gezien waarvan ze dacht: als die een jaar of tien geleden nou samen therapie waren gaan doen en het achterstallig onderhoud hadden gerepareerd, was dit waarschijnlijk allemaal helemaal niet nodig geweest. Maar, en die conclusie trok Langedijk even zo vaak: soms is uit elkaar gaan even pijnlijk als onvermijdelijk. Hoe doe je dat dan goed?
Welke hulp past er bij jouw situatie?
Daar is natuurlijk geen eenduidig antwoord op. Zoals elk huwelijk zijn eigen grondtonen kent, geldt dat ook voor een scheiding. Maar Langedijk durft wél te stellen dat de basis van een ‘goede’ scheiding ligt in hoe je met elkaar omgaat. “De vraag moet zijn: hoe gaan we zo goed mogelijk uit elkaar? Het gaat erom dat je elkaar wat gunt. Pas dan kun je afspraken maken.”
40%
De kans dat een huwelijk uitmondt in een scheiding is al jaren ongeveer 40 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in 2016. Hierbinnen groeit de groep mensen die op latere leeftijd uit elkaar gaat. Ook Langedijk zag steeds meer vijftigplussers van elkaar scheiden. Ze besloot er een boek over te schrijven: De grijze scheiding. Op latere leeftijd scheiden past bij deze tijd, vindt Langedijk. Een tijd waarin het huwelijk niet langer heilig is, vrouwen op eigen benen kunnen staan en mensen gezonder ouder worden.
Diensten
Dat mensen makkelijker van elkaar scheiden blijkt ook uit de markt die hier omheen is ontstaan. Financieel planners, mediators, advocaten en notarissen: vanuit allerlei disciplines kan een scheiding tegenwoordig worden begeleid. Enerzijds lijken deze diensten ervoor te zorgen dat een scheiding in betere banen wordt geleid, anderzijds maken zij het moeilijk door de bomen het bos nog te zien.
Afspraken
Wie heb jij nodig? Uiteindelijk komt scheiden neer op het maken van afspraken. Die worden op papier gezet en door de rechter bekrachtigd. Overigens: een geregistreerd partnerschap kun je ook zonder tussenkomst van de rechter ontbinden. Zoals Langedijk al aangaf: in de meest ideale situatie gunt een stel het elkaar om een nieuwe toekomst op te bouwen. Dan is één advocaat of mediator, of één notaris voldoende. In principe hebben zij alle drie de expertise in huis om afspraken te vertalen naar een zogenoemd echtscheidingsconvenant.
Wat is een echtscheidingsconvenant?
Met zo’n document wordt de basis gelegd voor het ‘financieel ontvlechten’ van de huishouding. Dat is een kwestie van een flinke to-dolijst maken en afvinken. Zomaar een paar zaken die belangrijk kunnen zijn voor zo’n echtscheidingsconvenant: de waardevolle onderdelen van de inboedel – inclusief zaken als auto en caravan, de balans van de koopwoning, een aantal recente loonstroken en een overzicht van zowel verzekeringen en beleggingen als kredietrekeningen. Uiteraard helpen experts met het maken van zo’n overzicht.
Langedijk: “Het is belangrijk dat je je hoofd er goed bijhoudt want de gevolgen liegen er soms niet om. Voor de meeste vrouwen die op latere leeftijd scheiden geldt dat ze er over het algemeen economisch flink op achteruit gaan. De afspraken die worden gemaakt gaan jouw toekomst bepalen.”
Lees morgen nog meer tips
Tekst: Victor de Kok