Je garderobe op orde: 6 tips!
Geld moet rollen. Maar weten we wel precies wát we kopen? Nú in Zin: Bewuster kopen in twee delen. Deel 1: je garderobe op orde. 6 tips.
Tip 1: Kies kwaliteit boven kwantiteit
Uiteindelijk kan iets wat duurder is bij aanschaf op de langere termijn goedkoper zijn. Een shirt van 5 euro dat je tien keer kunt dragen, is een slechtere investering dan een shirt van 50 euro dat je wel twintig keer aan kunt.
TIP 2: Koop minder, ruim op
Minder kleding kopen is vooral goed voor het milieu. (Voor de productie van 10 kilo katoen is bijvoorbeeld 10.000 (!) liter water nodig.) Minderen scheelt tijd en levert geld op. Een opgeruimde kledingkast helpt enorm. Want wie weet wat er in zijn kast hangt, weet ook wat er ontbreekt. En dan is het een kwestie van bijhouden: een nieuwe jurk betekent dat er ook eentje weggaat.
TIP 3: Koop meer van merken die het ‘goed’ doen
Zeiden we dat je minder moest kopen? Goed nieuws voor shopaholics: dat geldt niet voor merken die op de goede weg zijn. Kiezen we massaal voor duurzame kleding, dan kan de markt niet anders dan daarop reageren. Er zijn nog geen merken die 100% verantwoord worden gemaakt maar er is wel een aantal keurmerken. Kijk of een merk is aangesloten bij de Fair Waer Foundation. En met het GOTS-label zit je ook goed.
TIP 4: Stel vragen
Helaas blijken er nogal eens beloftes te worden gedaan die niet kunnen worden waargemaakt. Dat kleding toch onder slechte werkomstandigheden blijkt te worden geproduceerd. Help het gedrag van kledingwinkels te veranderen door vragen te stellen. Via een mailtje. Of een voorgedrukt vragenkaartje van de Schone Kleren Campagne. Kunnen ze uitleggen wat de werkomstandigheden zijn van de fabriek waar een bepaald kledingstuk is gemaakt?
TIP 5: Waak voor greenwashing
Sommige merken doen aan greenwashing: het suggereren van duurzaamheid. Bijvoorbeeld door woorden als fair of duurzaamheid op kledingstukken te plakken. Blijf kritisch. Is ergens een onderbouwing voor de zogenaamde duurzaamheid terug te vinden (bijvoorbeeld via bovenstaande keurmerken)? Trouwens, over écht duurzame kleding vind je heel gemakkelijk informatie op internet.
TIP 6: Koop vintage kleding
Geef kleding een tweede leven. Vintage is hartstikke hip. Tweedehandswinkeltjes brengen je op de leukste ideeën. En je vindt er vaak unieke kleding. Tweedehands kan ook een uitkomst zijn als je een merk leuk vindt dat niet duurzaam is. Zo kun je daar tóch kleren van kopen.
‘Schone’ kleren
Schone Kleren Campagne heeft als doel de arbeidsomstandigheden voor arbeiders in de kledingindustrie te verbeteren. De organisatie eist voor hen een ‘leefbaar loon’ in het betreffende land. Ofwel: genoeg geld voor huisvesting, eten en drinken, gezondheidszorg en onderwijs. Door middel van lobby en acties probeert Schone Kleren Campagne de kledingindustrie te verduurzamen. Zo werd dit jaar de Turn around, H&M!-campagne gelanceerd, toen bleek dat H&M gemaakte afspraken over leefbaar loon niet nakwam.
Waar gaat ons geld heen?
Van het bedrag dat wij in de winkel afrekenen, gaat ongeveer 42% naar de winkel, 21% naar het merk, 19% naar de fabriek (waarvan 13% materiaalkosten zijn), 16% naar de overheid en slechts 2 tot 5% naar de arbeider – dit verschilt per kledingstuk. Wanneer je het arbeidersloon zou verdubbelen, zou er dus maar een paar euro minder winst op een kledingstuk worden gemaakt.
BRON: Dit is een goede gids
Tekst: Victor de Kok