Tijd voor taart!
Deze taart van Yvette van Boven maak je van ingrediënten die overblijven na het kerstdiner
Deze maand spreken we kok en foodstylist Yvette van Boven. En speciaal voor zin.nl deelt ze een recept met ons voor een taart gemaakt van ingrediënten die overblijven na het kerstdiner.
Taart van Yvette met restjes
“Voor het kerstmenu heb je misschien net als ik te veel in huis gehaald. Vaak zijn dat ingrediënten die je na de feestdagen niet meer kunt zien of wilt gebruiken. Daar maken we toch nog één keer een feestelijke oud-en-nieuwtaart van. Een nieuwe taart, gemaakt van oude spullen waarmee de provisiekast zo lekker wordt opgeruimd. Zo’n potje stemgember bijvoorbeeld, een bus poedersuiker, een staartje sterke drank en een zakje garneer-amandelen (of hazelnoten), daar weet ik wel raad mee. Alles kan hop, zo de taart in. Heerlijk. Veel lekkerder dan oliebollen. Be merry!”
Recept gembersinaasappeltaart
Je hebt nodig:
2 grote sinaasappels (of 3-4 mandarijnen), heet afgeboend
sap van 1 citroen
100 g amandelen (of amandelmeel)
1 potje gemberbolletjes (250 g)
100 g polenta
1 theel. bakpoeder
1 zakje vanillesuiker
6 eieren
250 g fijne suiker
Voor erop
scheutje cognac of whiskey (eventueel)
siroop uit het gemberpotje
250 g poedersuiker
Aan de slag
Kook de sinaasappels een uur in een ruime pan met water. Laat ze iets afkoelen en maal ze in hun geheel met het citroensap, de amandelen en driekwart van de gemberbolletjes in de keukenmachine tot een gladde pulp. Roer de polenta, het bakpoeder en de vanillesuiker erdoor. Klop de eieren met de suiker lang in een andere kom met een handmixer tot dik wit schuim.
Verwarm de oven voor tot 180 °C.
Spatel het polenta-sinaasappelmengsel voorzichtig in delen door het eierschuim en schep het in een goed ingevette springvorm (24 tot 26 centimeter doorsnede), bekleed met op maat geknipt en ingevet bakpapier.
Bak de taart ongeveer 35 minuten. Laat hem 5 minuten in de vorm rusten en laat hem daarna op een rooster helemaal afkoelen.
Je kunt de taart tijdens het afkoelen overgieten met een staartje sterke drank. Roer zoveel gembersiroop door de poedersuiker tot een dik glazuur, overgiet de taart ermee en versier hem met de overgebleven en in dunne schijfjes gesneden gemberbolletjes.
Nieuwsgierig geworden naar ons interview met Yvette? Dit nummer ligt t/m 9 januari 2019 in de winkel of is hier te bestellen.