Deze witlofschotel heeft dé ideale smaakcombinatie
Gekarameliseerde witlof met peer, aardappel en spekjes
Maureen (Mo) Belderink is hoofdredacteur van delicious., hét foodmagazine van Nederland. Ze stelt elke Zin met liefde en smaak een driegangenmenu samen. Speciaal, spannend, makkelijk en vooral heel erg lekker.
Er zijn mensen die eten omdat een mens nu eenmaal moet eten. En er zijn mensen die eten voor hun plezier. Die zelfs eten als ze helemaal niet meer hoeven te eten. Het menu van deze maand is kleurrijk, bijzonder en barst van het kook- en eetplezier. Een supergezond en licht ‘voortje’ (dat net als vele voorgerechten ook een prima lunchgerecht is), oog-, tong- en zielstrelend comfort food in het midden en een feestelijke knaller aan het eind. Beginnen met het voorgerecht? Bekijk dan deze heerlijke regenboogsushi!
Gekarameliseerde witlof
met peer, aardappel en spekjes
De combinatie van bitter, zoet, zuur en hartig is ultiem.
hoofdgerecht (4 personen)
bereiden ± 40 min
Ingrediënten
■ 1 kg kruimige aardappels, geschild en in gelijke stukken
■ 50 g boter
■ 250 g (scharrel)spekreepjes
■ 1 flinke sappige handpeer
■ 1 kg witlof
■ 150 ml perensap
■ 2-3 takjes rozemarijn
■ 125 ml melk
Bereiding
Stap 1
Kook de aardappels in water met zout in 20 min. gaar.
Stap 2
Smelt in een ruime koekenpan 25 g boter. Bak de spekreepjes ± 5 min. tot ze knapperig beginnen te worden. Halveer intussen de peer, verwijder het klokhuis en snijd in schijfjes.
Stap 3
Halveer de witlof en snijd grote helften tot kwarten. Bak de peer 2 min. met de spekjes mee. Schep de witlof erdoor en bak in 6 min. bruin aan. Schenk het perensap in de pan. Voeg de rozemarijn toe en draai het vuur hoog. Laat het perensap op hoog vuur inkoken en met de witlofsappen karamelliseren.
Stap 4
Verwarm de melk met de resterende 25 g boter. Giet de aardappels af. Stamp of knijp de aardappels fijn. Schep de warme melk er luchtig door en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de aardappelpuree over 4 borden en schep de witlof erop.
Nicolaas tipt
Cuvée Nature
Wit bij vis en rood bij vlees leerde je vroeger: de balans van licht gerecht en lichte wijn, en stevig rood bij de gehaktbal met jus. Maar wat schenk je als groente de hoofdrol speelt? Gelukkig is wijn dol op groente. Zeker die hippe puurnatuurwijnen met hun subtiele smaken. Licht van alcohol, opgeruimd van karakter, speels. Deze van de eigenwijze Pippi-Langkousdruif cinsault geurt naar rozen en kattenkwaad.
Marquise des Mûres, Cuvée Nature, France, cinsault, € 10 (Vinatura.nl)
Recept, styling & bereiding: Janneke Philippi. beeld: Serge Philippi. bewerking: Trudelies Schouten