Last van jeuk? Dit helpt!
In de winter is het nóg erger.
Wat helpt tegen jeuk? Het is een vervelende bijkomstigheid bij het ouder worden. De huid wordt dunner en meer poreus, en dus droger. Dat kan behoorlijk veel gekriebel veroorzaken, vooral in de winter. Met deze tips wordt de jeuk minder.
Dunne huid
Ongeveer 17 procent de bevolking heeft chronische jeuk, en onder 50+’ers is dat zelfs 30 procent. We kennen allemaal wel de verkreukelde huid van heel oude mensen, maar de aanloop daarnaartoe begint al veel eerder. Hoe ouder je huid is, hoe droger en dunner je huid wordt. Die krijgt gaten en kieren zoals uitgedroogde grond. Zo’n huid heeft het tijdens koude winters extra zwaar.
Trek kleding aan in laagjes
“Als we een kwakkelwinter krijgen, is er weinig aan de hand,” zegt dermatoloog Bing Thio (Erasmus MC). “Maar als het buiten koud is, hebben mensen de neiging zich te warm te kleden, en in huis te warm te stoken. Door te warme kleding ga je zweten, en dat gaat kriebelen.” Draag daarom kleding in laagjes die je gemakkelijk kunt uittrekken, zet de verwarming niet te hoog en bedenk wat je gaat doen buiten: rustig fietsen of flink doorstappen? Trek in dat laatste geval geen dikke kleding aan, want we lopen onszelf al snel warm. Neem bij twijfel een rugtas mee waarin je eventueel een vest of trui kwijt kunt.
Houd je huis vochtig
Thio: “Binnenshuis helpt het om waterverdampers aan de verwarming te hangen, zodat de lucht wat vochtiger wordt.” Hij wil liever geen cijfer noemen – “daar worden mensen maar neurotisch van, want dan willen ze zich daar precies aan houden” – maar voor wie toch graag een indicatie wil: een luchtvochtigheidsgraad van rond de vijftig is meestal prima.
Smeren met vette crème
Daarnaast is Thio’s devies: smeren, smeren en nog eens smeren. Met vette crème, niet met een zogenaamd vochtinbrengende lotion. Dankzij het water dat daarin zit, wordt zo’n lotion snel in de huid opgenomen; maar water droogt de huid juist uit.
Niet te lang douchen of in bad
Om dezelfde reden is het niet handig om lang in bad te liggen of onder de douche te gaan staan, zeker niet als je daarbij heet water gebruikt. Een droge, dunnere huid moet je niet ook nog eens extra opwarmen en dehydrateren.
Niet krabben
Wie jeuk heeft, gaat krabben, en wie krabt weet vaak niet van ophouden. Dat geldt voor mensen en voor dieren. Het verschil tussen beide soorten is dat mensen alleen al bij de gedachte aan wriemelende beestjes, muggenbulten en wondkorstjes gaan krabben. Maar krabbende nagels zijn vernielers van de huid. Die raakt beschadigd, en wordt rood en droog. Zo’n droge huid jeukt extra, waardoor je nog eens flink de nagels erin zet, en zo verder. Wie veelvuldig krabt, krijgt open wondjes en ontstekingen. Die versterken de jeuk, waardoor het krabben toeneemt, de huidbeschadigingen ernstiger worden, de jeuk verergert, enzovoorts. In het slechtste geval krab je je tot bloedens toe, helemaal door de opperhuid heen.
Tekst: Malou van Hintum