Vijf simpele manieren om je online veiligheid te vergroten
Hoe zorg jij dat je geen slachtoffer wordt van internetcriminaliteit?
Advertorial- Hoewel de meesten van ons antivirussoftware hebben geïnstalleerd en back-ups maken van belangrijke bestanden, krijgen steeds meer mensen te maken met internetcriminaliteit. Dat kan variëren van een virus op je computer tot identiteitsdiefstal. Hoe zorg jij dat je geen slachtoffer wordt van internetcriminaliteit? Startpagina.nl geeft je vijf tips om veilig te internetten.
1. Het duo firewall en antivirus: altijd aan
Het zijn de poortwachters van je computer, je virtuele bodyguards, hoe je ze ook noemt: firewall en antivirus zijn onmisbaar als je online gaat. Vrijwel alle computers hebben tegenwoordig een firewall. Controleer bij je instellingen of die ook aanstaat. Niet? Direct doen. Installeer daarnaast een goed antivirusprogramma. De meeste antivirus leveranciers bieden trouwens ook een firewall-functionaliteit. Via Startpagina.nl vind je de beste aanbieders van dit soort beveiligingssoftware op een rij.
2. Vertrouw niemand
Dit is de simpelste en tegelijkertijd de belangrijkste tip: wees op je hoede als je online bent. Computers van contactpersonen kunnen zonder dat deze het weten besmet zijn met een virus. Jij denkt dat je een mailtje van je dochter krijgt, maar die kan afkomstig zijn vanuit malware. Check altijd goed of je contactpersoon de mail zelf kan hebben geschreven. En als je wordt gevraagd een bijlage te openen, let dan helemaal goed op. Open nooit documenten met exe. want dit is 100% zeker een virus. Via Startpagina vind je websites waar actuele meldingen van ‘phishing’ worden bijgehouden. Als je twijfelt aan de echtheid van een mail kun je hier altijd terecht.
3. Wees creatief met wachtwoorden
Wie zijn wachtwoorden niet regelmatig ververst is een makkelijke prooi voor internetcriminelen. Daarbij moet je ook nog creatief zijn, want te voor de hand liggende wachtwoorden worden makkelijk gekraakt. Informatie die niet online vindbaar is biedt de meeste veiligheid. Gebruik bijvoorbeeld liever de naam van je eerste huisdier dan je geboortedatum. Zorg daarnaast voor voldoende variatie in je wachtwoorden. Gebruik tekens, getallen en hoofdletters. Vaak heb je de mogelijkheid een tweetraps-verificatie uit te voeren. Daarbij log je niet alleen in met je wachtwoord, maar bevestig je jouw identiteit met je telefoon. Dat lijkt even een gedoe, maar is wel de veiligste weg.
4. Check je adresbalk
Controleer bij websites die je bezoekt altijd of er https voor staat. Dat betekent dat je veilig kunt internetten en is vooral belangrijk voor websites waarop je persoonlijke gegevens verstuurt, zoals betalingen op webshops en bij online bankieren. Via https worden gegevens versleuteld verzonden, wat ze voor internetcriminelen praktisch waardeloos maakt. Let dus goed op of je een ‘slotje’ icoon en/of een https adres ziet als je ergens gegevens invult en verstuurt.
5. Stel Startpagina.nl in als jouw startpagina
De links die jij via Startpagina aangeboden krijgt, zijn veilig. De redactie selecteert dagelijks handmatig de beste links van het internet. Iedere site die op Startpagina.nl wordt geplaatst, wordt van te voren gecontroleerd op gebruiksvriendelijkheid en moet voldoen aan strenge criteria op het gebied van de privacy policy. Aan de slag? Hier lees je hoe het werkt!
Alles wat je nodig hebt om je online veiligheid te vergroten vind je via Startpagina.nl