Natuurlijk: je vóelt dat je een onderbroek draagt
Sexy is een step-in niet maar dat zijn we een andere keer wel weer
Daar zijn ze weer, de ruitjesbroek, witte blouse, sleehak of puntkraag. Terug van nooit echt weggeweest. Journalist Liddie Austin (1959) beziet de retro-trend van dit moment. Deze keer: een step-in!
De buik
Deze winter kocht ik een groenblauwe rok. Hij is zowel geruit als geplooid en dan heeft hij ook nog rafelige roesjes én hij is asymmetrisch. Dit klinkt zo alles bij elkaar tamelijk vreselijk maar geloof me: het is toch een heel leuke rok. Toen ik mezelf eens kritisch in de spiegel bekeek, viel me wel iets op: mijn buik. De stof van de rok was zó dun dat hij, ondanks alle ruiten, plooien en volants, toch tekende. Dat gaf voor mij iets te veel drukte.
Corrigerend broekje
Nu had ik toevallig net Jouw stijl gelezen, het stijlhandboek van Pascalle Koldenhof, ’topstyliste van Nederland’ aldus het omslag. Zij kleedt vrouwen als Carice van Houten, Angela Schijf en Claudia de Breij. En zij zwéért bij de step-in. Dat is een woord dat ik associeerde met Amerika in de jaren 50, maar dat was mijn fout. Met een step-in wordt een naadloos en corrigerend broekje bedoeld. “Door een step-in te dragen zorg je ervoor dat je kleding mooi valt,” zegt Koldenhof.
Geen naden
Waarop moet je letten als je er een koopt? “Dat ligt eraan wat je ermee wilt bereiken. Koop je hem om je buik en billen wat strakker te laten lijken, dan moet je ervoor zorgen dat de step-in bovenin je taille valt en aan de onderkant netjes onder je bil. Maar als je hem wilt dragen onder een strakke rok of jurk om de zichtbare lijntjes van je onderbroek weg te werken, zou ik een step-in kopen die aan de bovenkant tot net onder je borsten komt, en aan de onderkant wat langere pijpjes heeft. In alle gevallen geldt dat de step-in geen naden, stiksels of kant mag hebben. Het gaat hierbij echt alleen om het praktische. Een siliconenrandje aan de bovenkant om hem goed op z’n plek te houden is wél belangrijk.”
Zelfbewust
Maar eh, zit het lekker? Dat is iets waarop de hedendaagse vrouw, ikzelf incluis, nu meer let dan ooit. De cijfers geven het aan: de verkoop van push-up-beha’s daalt al jaren gestaag, bralettes en beha’s gemaakt van lichte materialen daarentegen doen het goed. Lingerie heeft niks met mode te maken, las ik ergens. Het heeft te maken met hoe vrouwen in het leven staan. Dat doen we tegenwoordig behoorlijk zelfbewust. Knellende bandjes? Geen zin meer in. Lingerie puur om de man te behagen? Kan best op z’n tijd maar we behagen liever onszélf.
Valt beter
Ik kan gerust zijn, zegt Pascalle Koldenhof. “Natuurlijk: je vóelt dat je een onderbroek draagt. Een step-in draag je ook niet omdat het zo lekker zit maar omdat je kleding dan beter valt. Toch is de kwaliteit is de afgelopen jaren absoluut enorm verbeterd en zal deze over vijf jaar nog beter zijn. Het maakproces is volop in ontwikkeling. De stoffen worden steeds dunner en comfortabeler. Ik ben vooral enthousiast over Wolford en Magic Bodyfashion – misschien niet de goedkoopste merken maar hun shapewear zit als een soort tweede huid. Bij H&M of Zeeman kun je tegenwoordig trouwens ook prima slagen.
In de was
De kwaliteit van het elastaan, het rekbare synthetische materiaal dat in shapewear zit, is flink verbeterd. Daardoor blijft de step-in langer goed in de was. En dat is iets waar je wel op moet letten: als het elastaan slap wordt, kan een step-in zijn werk niet doen. Misschien zit hij dan wel lekkerder maar dan kun je hem net zo goed niet dragen. Dan is het effect weg.”
Genoteerd. Het behaagt mij, moderne vrouw, om onder mijn geruite, geplisseerde rok een step-in te dragen. Sexy is het inderdaad niet maar dat zijn we dan een andere keer wel weer.