Waan je alvast een beetje op vakantie met dit heerlijke hoofdgerecht!
Is er iets zomerser dan gefrituurde visjes?
Wij noemen dit soort gerechtjes ‘liflafjes’. In het oosterse deel van het Middellandse Zeegebied zeggen ze ‘mezze’. De recepten van dit zalige middenoostenmenu zijn van Merijn Tol. Die niet alleen heerlijke dingen voor delicious. maakt, maar met Nadia Zerouali ook het kookboek SOUQ en allerlei foodproducten met die Arabische signatuur ontwikkelde. Waan je alvast een beetje op vakantie met dit heerlijke hoofdgerecht!
Gefrituurde visjes en sumak-labne met knapperige dragon
Hoofdgerecht (4-6 personen). Bereiden ± 25 min | uitlekken 4 uur – 1 nacht
Ingrediënten
grof zeezout
½ l yoghurt
olie om in te frituren
8-12 schoongemaakte visjes (bijv. mul, sardine of (hors)makreel)
1 bosje verse dragon
1 (bio)citroen
1 el sumak
voor erbij: Arabisch platbrood
Bereiding
Maak van het zout en de yoghurt een halve portie labne volgens het recept hiervoor.
Verhit een flinke laag olie in een wok of frituurpan. Was ondertussen de visjes, dep ze goed droog en bestrooi ze met wat zout. Frituur ze met 2 tot 3 tegelijk tot ze goudbruin, krokant en gaar zijn. Laat op keukenpapier uitlekken. Frituur op het laatst de dragon met steeds een paar takjes tegelijk in enkele seconden knapperig. Laat ook op keukenpapier uitlekken. Rasp de schil van de citroen boven de labne. Roer deze er samen met de sumak door.
Bestrijk een groot bord of grote schaal met een flinke laag labne en verdeel de gefrituurde visjes erover. Geef er knapperige dragon en vers platbrood bij. Snij de citroen in partjes en geef deze er apart bij om aan tafel over de visjes te knijpen voor nog een zuurtje.
Nicolaas tipt
De beroemdste wijn van het Midden-Oosten is die van het Libanese Château Musar. Het is ook de enige beroemde wijn van het Midden-Oosten. En hij is duur. En zeldzaam. Dus winkel ik wat dichter bij huis, en schenk fris en zacht wit van druif picpoul uit het Zuid-Franse Pinet. Vol rijp fruit en met een bouquet van kruiden en bloesem. Zilt en zonnig als de Middellandse Zee.
Mas Saint Laurent, Le Ginestet, picpoul de pinet 2017, € 11,75
Win Souq
Dit gerecht komt uit een echt lékker boek: Souq. Tafels vol mezze, van Nadia Zerouali Merijn Tol. Ruim honderd recepten om een tafel te vullen met Arabisch-mediterrane mezze (koude en warme gerechtjes) met een eigentijdse twist. Klik door naar onze winpagina en maak kans op een gratis exemplaar (Fontaine, € 32)
Hier lees je het recept voor het voorgerecht terug: Labne met pistache & koriander
Recepten & bereiding: Merijn Tol & Nadia Zerouali. fotografie: Ernie Enkelaar. styling: Maaike Koorman. bewerking: Dosia Brewer