7x Eet je slim
Met de juiste voeding kun je je hersenen in topconditie krijgen
Je geheugen verbeteren en wie weet zelfs cognitieve achteruitgang tegengaan? Met deze tips uit het boek Eet je slim van neurowetenschapper Lisa Mosconi houd je jouw brein in topconditie.
1. Water, water, water
1,5 tot 2 liter water per dag kan de prestaties van je brein met bijna 30% verbeteren! Begin de dag goed: blijf niet te lang snoozen maar sta op met een glas water en spring onder de douche, ontbijt en ga de deur uit. Geen liefhebber van water? Voeg er fruit aan toe of wissel af met groentesappen en smoothies om genoeg vocht binnen te krijgen.
2. Groente & fruit
Via voedsel dat veel water bevat kunnen we ook een kwart tot een halve liter van onze dagelijkse hoeveelheid water binnenkrijgen. Concentreer je dan op vruchten en groenten. Van de groenten bevatten komkommer en sla het meeste water, daarna komen courgettes, radijsjes en selderij. Qua fruit heeft watermeloen het hoogste watergehalte, gevolgd door aardbeien, grapefruit en cantaloupe.
3. Vis voor vlees
We eten vaak teveel voeding die rijk is aan omega 6-vetzuren (ontstekingsbevorderend!) en te weinig die omega 3-vetzuren (ontstekingsremmend!) bevat. Wel heeft het brein beide vetsoorten nodig. Laat voor een goede balans vaker vettige, dierlijke voedingsmiddelen zoals bacon en kip staan, en zet meer koudwatervissen als zalm, makreel en kabeljauw op het menu.
4. Vet lekker
Sommige vetten zijn goed voor je lichaam maar niet voor je hersenen. Denk aan transvetten in bewerkte voedingsmiddelen – van koekjes en romige smeersels tot salami. Het brein kan beter af en toe wat verzadigde vetten opnemen. Die zitten bijvoorbeeld in volle melk en kokosolie. En enkelvoudige verzadigde vetten – die zijn ook gezond voor je hart. Die vind je in macadamianoten, avocado en olijfolie.
5. Ja! Chocola
Kijk, dat is een fijn onderdeel van een hersenvriendelijk dieet: pure chocola. Dat bevat weinig suiker en is rijk aan antioxidanten, mineralen en theobromine. Dat laatste heeft een positieve uitwerking op de bloedcirculatie en mogelijk op (‘slechte’) LDL-cholesterol. Kies voor chocola met minstens 65% cacao waaraan weinig of geen suiker is toegevoegd.
6. (Niet) rauw eten
De meeste groenten, fruit, noten en zaden zijn het effectiefst als je ze rauw eet: vers kopen en meteen eten dus. Soms wordt de voedingswaarde toch groter op het fornuis: als je bijvoorbeeld wortels en tomaten even roostert of stoomt met een minimale hoeveelheid water, leveren ze een grote hoeveelheid antioxidanten af. Onthoud het sleutelbegrip voor optimale voedingswaarden: al dente.
7. Doe de leefstijl
Het mediterrane dieet kent ook een gezonde sociale component: je eet niet alleen (en ook niet lopend of voor een computerscherm!) maar in gezelschap. Ook zijn dagelijkse fysieke bezigheden, van wandelen tot traplopen, voor mediterrane culturen een tweede natuur. Ook dat is onderdeel van het ideale hersenmenu: goed eten én fysieke inspanning, sociale interactie, intellectuele prikkels (hersengymnastiek!) en een goede nachtrust.
Tekst: Anna Deems