Soep toe? Deze ijskoude smoothie is zo leuk in een diep bord
Dit is echt een mooi dessert voor in de tuin
Of het nou slapen, sporten of eten is: alles wordt leuker als het buiten kan. Als het ’s avonds nog zwoel is, is koken zo dankbaar. Want alles wat koud gegeten wordt, is makkelijk en fijn. Dit is echt een mooi dessert voor in de tuin.
Mangosoep met kokos en geroosterde amandelen
nagerecht (4 personen)
bereiden ± 20 min | afkoelen 1 uur
Ingrediënten
50 g amandelen
½ l goede kwaliteit citroenijs voor erbij
paar takjes munt voor garnering
mangosoep
25 g santen*
200 ml kokosmelk
1 rijpe mango’s, geschild, in stukken
1 bolletje stemgember en 2 el van de siroop
1-2 el citroensap
Bereiding
Verwarm voor de soep de santen met 2 el kokosmelk in een steelpan totdat de santen is opgelost maar laat niet koken. Doe alle ingrediënten in de blender en meng zeer goed door. Zet de soep afgedekt in de koelkast en laat door en door koud worden. Rooster de amandelen in een koekenpan al omschuddend goudbruin en laat afkoelen. Doe de soep in diepe borden, leg er een bolletje ijs in, strooi de amandelen erover en leg er een takje munt op.
* Santen is geconcentreerde kokosmelk. Is als stevige blokken te koop bij de supermarkt, de toko en de natuurwinkel.
Wijntip van Nicolaas: Tokay
Hoe het nou precies zit met die koninklijke tokay, dat moet je maar even overslaan aan het eind van dat romantisch zomeravondetentje. Tenzij je twee wijnnerds bent. Vertel liever met zwoele oogopslag dat dit de kostbare wijn is die de tsaren onder speciaal escorte uit Hongarije haalden, en dat slechts een enkele uitverkorene een slokje te drinken kreeg: tokay geeft het eeuwige leven. En smaakt zoet en verfijnd als de ware liefde, in een zomernacht vol bloesemgeur.
Royal Tokaji, 5 puttonyos aszú 2013, € 29,99 (Gall & Gall)
Recept: Kirsten Eckhart. fotografie: Eric van Lokven. styling: Jet Krings. bereiding: Jacqueline Pietrowski. productie: Trudelies Schouten
Meer zomerse recepten staan in Zin 8. Nu in de winkel of hier te bestellen.