Zomerser dan dit voorgerecht gaat het voorlopig niet worden!
Kropsla met gebakken gamba’s & basilicummayo
Heerlijk als voorgerecht of borrelhapje waarbij het slablaadje dienst doet als toastje. Maak extra veel van die mayo. Is óveral lekker op! Zo maak je het:
Kropsla met gebakken gamba’s & basilicummayo
voorgerecht (4 personen) bereiden ± 40 min
Ingrediënten
1 krop sla
16 grote gamba’s
1 teentje knoflook, fijngesneden
zonnebloemolie, om in te bakken
dressing (± 125 ml)
10 g platte peterselie
1 sjalotje, grof gesneden
½ teentje knoflook
1 el vloeibare honing
35 ml witte wijnazijn
65 ml zonnebloemolie
basilicummayonaise (± 350 ml)
2 eierdooiers
½ tl fijne mosterd
1 tl witte wijnazijn
225 ml zonnebloemolie
1½ el citroensap
20 g basilicum, blad en stelen grof gehakt
Bereiding
Pureer voor de dressing alle ingrediënten behalve de olie in de keukenmachine of blender en laat 1 min. draaien. Voeg in een dun straaltje de zonnebloemolie toe terwijl de motor draait. Zet koel weg tot gebruik.
Doe voor de mayonaise de eierdooiers en ½ tl zout in een keukenmachine en laat ½ min. draaien. Voeg mosterd, een snuf zout en azijn toe. Terwijl u de keukenmachine laat draaien, voegt u in een dun straaltje langzaam de helft van de zonnebloemolie toe. Laat de machine draaien tot u een dikke saus heeft. Voeg al draaiend 1 el citroensap toe en schenk daarna in een zeer dun straaltje de rest van de olie erbij. Voeg nu de basilicum met stelen toe en laat nog even meedraaien. Doe de versgemalen peper erbij en proef of er nog wat zout en citroensap bij moet. Zet tot gebruik afgedekt koel weg.
Bak de gamba’s
Was de slabladeren en droog ze goed. Verhit de olie in een koekenpan op hoog vuur en bak de gamba’s hierin tot ze roze en net gaar zijn. Voeg halverwege de knoflook toe en bestrooi met wat zout en peper. Leg de slabladeren op borden. Giet een beetje dressing in de holtes van de bladeren. Leg in elk blad 1 of 2 gamba’s en schep er een beetje basilicummayo op. Serveer direct.
Meer recepten?
In Zin 9 staan nog meer héérlijke recepten. Je koopt dit nummer nu in de winkel of bestel hem online.
Recept: Kirsten Eckhart. fotografie: Eric van Lokven. styling: Jet Krings. bereiding: Jacqueline Pietrowski. productie: Trudelies Schouten