Bijzonder, deze combi tussen groenten en fruit
Lekkere courgettecakejes
Bijzonder, deze combi tussen groenten en fruit. En héérlijk fris.
Courgettecakejes met basilicumfrosting, -sorbet & steranijsaardbeien
nagerecht (4 personen, 12 stuks)
bereiden ± 50 min | oven ± 20 min | afkoelen ± 2-3 uur | bevriezen ± 30 min + 1 uur (zonder ijsmachine: ± 4 uur)
Ingrediënten
courgettecakejes
250 g zelfrijzend bakmeel
150 g suiker
1 zakje vanillesuiker
60 g boter, op kamertemperatuur
1 ei
200 ml karnemelk
130 g courgette, in miniblokjes
ook nodig: 12 muffinvormpjes*, ingevet, ijsmachine**, staafmixer
basilicumfrosting
55 g boter, op kamertemperatuur
80 g roomkaas
rasp van ½ citroen + 1 el sap
90 g poedersuiker
30 g basilicum
basilicumsorbetijs
125 g suiker
250 ml droge witte wijn
30 g basilicum
1 tl citroensap
steranijsaardbeien
250 ml wit druivensap
70 g suiker
1 steranijs
1 vanillestokje, opengesneden, merg eruit geschraapt
500 g aardbeien, gehalveerd
Bereiding
Doe voor de frosting alle ingrediënten in een keukenmachine en laat een minuut draaien. Zet tot gebruik in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200ºC. Doe voor de cakejes het meel, de suiker, vanillesuiker, boter, een snuf zout en het ei in een kom en kneed even goed door. Voeg de karnemelk in delen al roerend toe tot een dik soepel beslag ontstaat. Schep als laatste de blokjes courgette er voorzichtig door. Vul de vormpjes en bak de cakejes 20 min. in het midden van de oven. Laat ze helemaal afkoelen en bestrijk ze dik met de frosting.
Roeren
Breng intussen voor de sorbet 125 ml water met de suiker in een steelpan aan de kook. Blijf goed over de bodem roeren tot de suiker helemaal is opgelost. Laat volledig afkoelen, evt. in de koelkast. Voeg de wijn, basilicum en het citroensap toe aan de suikersiroop en pureer het met de staafmixer. Doe het mengsel in de ijsmachine en laat 30 min. draaien of zolang de gebruiksaanwijzing van het apparaat aangeeft. Zet het ijs in een afgesloten doos nog 1 uur in de diepvries.
Verwarm voor de gemarineerde aardbeien het druivensap met de suiker, steranijs en het vanillestokje en -merg totdat de suiker is opgelost. Laat de marinade volledig afkoelen en laat de halve aardbeien hierin minimaal 1 uur marineren. Serveer de cakejes met een bol basilicumsorbetijs en wat gemarineerde aardbeien.
* Siliconen muffinvormpjes zijn stevig. Of gebruik een muffinvorm met 12 holtes en papieren muffinvormpjes (caisses).
** Sorbetijs maken zonder ijsmachine: doe het mengsel in een ondiepe bak en zet minimaal 4 uur in de (4-sterren)vriezer. Klop het ijs elk half uur met de mixer door.
Meer recepten?
In Zin 9 staan nog meer héérlijke recepten. Je koopt dit nummer nu in de winkel of bestel hem online.
Recept: Kirsten Eckhart. fotografie: Eric van Lokven. styling: Jet Krings. bereiding: Jacqueline Pietrowski. productie: Trudelies Schouten