Ik denk aan je
Tien tegen één dat jij ook niet zo goed weet hoe te reageren als je hoort dat iemand ernstig ziek is. Bellen, een bloemetje, een kaartje? En wat kan je zeggen…We zijn op een leeftijd waarin het niet uitzonderlijk is dat je hoort dat iemand in je omgeving kanker heeft – of een andere ernstige ziekte. Betreft het je partner, je ouders of je kinderen dan zul je uiteraard direct op de hoogte zijn en de rollercoaster van emoties en de rondes in de diverse medische molens van heel dichtbij meemaken. Maar wat als het je buurman is, je teamgenoot bij volleybal, je collega, je vriend, een kennis uit de kroeg? Wat zeg je? Wat doe je? Of wat juist niet? Lees het deze maand in Zin.
Je leest hier over de presentie theorie van prof. Andries Baart. Hieronder vind je een filmpje waarin zelf uitlegt wat die theorie inhoudt.
Ex-kankerpatiënte Emily McDowell ontwerpt prachtige kaarten met daarop teksten die zij wél had willen horen in de tijd dat ze ziek was. Kijk hier voor haar kaarten.
Nog een extra advies van lezeres Wil:
“Ik ga af en toe langs, vraag via de whatsapp dagelijks hoe het is. Je moet een zieke niet overlopen, maar wel belangstelling tonen. Een beetje afhankelijk van wat de zieke heeft natuurlijk. Ik geef meestal aan dat ze me altijd mogen bellen als ze iets nodig hebben of als ik ergens mee kan helpen. En als het kan ga ik dan 1 of 2x per week langs, maar niet te lang. Of ik gooi even een kaartje/chocolaatje door de brievenbus om ze op te vrolijken.”