Heerlijk nagerecht: bosbessen-bavarois met anijs
Het kleureffect van blauw fruit is absoluut ongeëvenaard!
Het is even een werkje maar dan heb je ook wat. Met dit nagerecht ga je vast punten scoren.
Bosbessen-bavarois met anijs
Nagerecht (8 personen) voorbereiden ± 40 min | wachten ± 4 uur | bereiden ± 10 min
Ingrediënten
750 g blauwe bessen + extra voor garneren
6 blaadjes gelatine
100 g suiker
250 ml slagroom
3 eiwitten
50 ml anijslikeur (bijv. Sambuca, slijter)
50 ml crème de cassis (bessenlikeur, slijter)
2 el muntblaadjes
Poedersuiker
ook nodig: bavaroisvorm (inhoud ± 1,5 l)
Voorbereiding
(Kan 1 dag van tevoren, begin in elk geval ± 5 uur van tevoren.) Pureer met de staafmixer of in de keukenmachine 500 g van de bessen. Week de blaadjes gelatine in een kom met ruim koud water. Breng de bessenpuree met 75 g suiker tegen de kook aan, draai het vuur laag en laat de suiker oplossen. Neem de pan van het vuur en los al roerende de goed uitgeknepen blaadjes gelatine in de warme puree op. Zet de pan in een bak met ijskoud water (voeg wat ijsblokjes toe) en laat de bessenpuree in 30-40 min. lobbig worden; roer af en toe.
Klop de slagroom bijna stijf (lobbig). Spatel de slagroom door de bessenpuree. Klop in een vetvrije kom met schone mixerhaken de eiwitten met een mespunt zout stijf. Spatel het eiwit in 2-3 porties en ten slotte de anijslikeur door de bessenroom. Schep het bavaroismengsel in de vorm. Zet het minstens 4 uur in de koelkast om op te stijven. Verwarm intussen 200 g bessen met de bessenlikeur en de laatste 25 g suiker tot de bessen openknappen. Verwarm nog 1 min. zachtjes en neem de pan van het vuur. Laat de bessensaus afkoelen.
Bereiding
(Vlak van tevoren.) Neem de bavarois uit de koelkast. Zet de vorm heel even in een bak met heet water zodat de pudding makkelijker te storten is. Stort de bavarois op een mooie schaal en schenk de bessensaus erover. Bestrooi met de laatste blauwe bessen, bramen, muntblaadjes en royale laag poedersuiker.
TIP Alcoholvrije toet? Roer door de helft van de bessenroom 1 el gestampte muisjes en roer door de saus cassissiroop i.p.v. likeur.
Meer lekkere recepten staan in Zin 11. Nu in de winkel of bestel het nummer online.
recept: Janneke Philippi. fotografie: Eric van Lokven. styling: Cyn Fernandus. bereiding: Eke Mariën. productie: Dosie Brewer