Het grote Mantelzorgdossier
Mooie ervaringsverhalen en goede tips van deskundigen
Miljoenen Nederlanders leiden een lichter leven dankzij de steun van “hun” mantelzorger die doet wat zij niet meer kunnen. Zo komen ze er nog eens uit, slikken ze hun medicijnen op tijd of krijgen ze hun geliefde kousen wel aan. Die hulp heeft ook een keerzijde. Mantelzorgers zorgen uit en met liefde voor hun naaste, maar voor 1 op de 10 is de belasting (te) zwaar. In het Mantelzorgdossier van Zin vertellen zes mantelzorgsters hun verhaal en geven deskundigen tips hoe ze goed voor zichzelf kunnen blijven zorgen.
Dag van de Mantelzorg
Op 10 november besteden we extra aandacht aan de 4,4 miljoen mantelzorgers in ons land. Daaronder bevinden zich heel wat Zin-lezeressen, blijkt uit de grote Forever Young-enquête (Zin 3/2018). Bijna driekwart van de vrouwen van wie één of beide ouders nog leven gaf hierin aan haar vader en/of moeder regelmatig te zien. Minimaal één keer per maand, maar vaker wekelijks of om de twee weken. Bij die bezoekjes steekt 80 procent de handen uit de mouwen door haar ouders te helpen met de boodschappen (32%), klusjes (30%), vervoer (28%) of ze mee te nemen voor een uitstapje (34%). Een kwart van deze vrouwen verricht ‘echte’ mantelzorg: hulp die verder gaat dan de ‘gebruikelijke’ zorg voor een naaste. Reden voor Zin om hieraan een special te wijden.
Mantelzorg: een zorg voor iedereen
Bijna iedereen heeft of krijgt te maken met mantelzorg: je bent het, je wordt het of je krijgt het. Gezien het risico van overbelasting dienen mantelzorgers voldoende gesteund te worden. Dat is nu niet het geval, vindt het onafhankelijk platform voor en door mantelzorgers Mantelzorgelijk. De overheid biedt geen gerichte ondersteuning, geen maatwerk en geen financiële zekerheid. Het overheidsbeleid moet daadwerkelijk worden afgestemd op ‘de behoeften en input van de mantelzorgers’, bepleit Mantelzorgelijk in het Mantelzorg Manifest. De grootste mantelzorgorganisatie van Nederland helpt de mantelzorger echter helpen. Op de site van Mantelzorg NL vind je informatie en tips om overeind te blijven.
Hoe lang nog? Over 20 jaar zijn er voor hoogbejaarden veel minder mantelzorgers beschikbaar, berekenden twee planbureaus. Kan elke 85-plusser nu nog kiezen uit vijftien helpers, rond 2040 zijn dat er nog maar zes!
Wie verras jij met een kaartje?
Ken jij iemand die voor een ander zorgt? En wil je hem of haar met een klein gebaar laten weten dat je diegene een topper, een lieverd of een kanjer vindt? Dat kan door het sturen van een Greetz-kaartje met een persoonlijke boodschap. Als je het kaartje vóór 18 november 2019 bestelt via www.dagvandemantelzorg.nl/greetz, dan zijn de kaart en postzegel gratis*.
* Deze actie is mogelijk gemaakt door Greetz, VVV-cadeaukaart, maaltijdservice Apetito en MantelzorgNL.
Je wil toch niet anders dan helpen?
Sanne, Jolanda, Miriam, Karima, Manouk en Agnes zijn zes van die veelal onzichtbare verzorgsters. Of ze zich nu over hun kind, hun ouders of hun partner ontfermen, ze doen het alle zes met én uit liefde.
In de Mantelzorgspecial van Zin vertellen ze openhartig over deze mooie, maar lang niet altijd makkelijke taak. Sanne vat beide kanten krachtig samen: ‘Het is het zwaarste maar ook het mooiste wat me is overkomen.’ Ze vinden het allemaal niet meer dan logisch dat ze het doen. ‘Natuurlijk had ik liever gehad dat mijn moeder gezond was. Maar als dat niet zo is, kun en wil je toch niet anders dan helpen?’, verwoordt Manouk het gevoel van alle geïnterviewde mantelzorgsters. En ja, soms zitten ze er echt doorheen. Maar dan gaan ze een eindje fietsen of een dagje weg met hun vriendinnen. En als ze zien hoeveel baat hun moeder, dochter of partner heeft bij hun hulp en zich realiseren dat ook zij als mantelzorgers ervaringen opdoen die ze anders nooit zouden hebben, kunnen ze er weer een tijdje tegenaan.
Tekst: Anne Elzinga Fotografie: Mark Uyl
Lees het hele dossier en de complete interviews in Zin 12. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je online.