Is jouw tuin al winterklaar?
Tien tips wat te doen, en vooral ook: wat te laten.
Jeuken je groene vingers al om de tuin winterklaar te krijgen? Tien tips wat te doen, en vooral ook: wat te laten.
Gazon
Maai het gras zolang dit nog groeit, meestal tot eind oktober/begin november. Hou de laatste keer een lengte aan van 3 à 4 cm. Spit daarna de bodem om en bestrooi met plantaardecompost of najaarsmest. Sneeuw? Je kunt deze het beste laten liggen. Het gazon heeft rust nodig als het is bevroren.
Afval
Versnipper de bladeren op het gras tijdens het maaien, dan worden ze sneller omgezet in compost. Laat bladeren in de borders gewoon liggen voor een warm winterdek en onkruidwerende laag. Ruim ook niet álle plantresten op; deze zijn prima voeding voor bodem en planten. En ook nuttige dieren (zoals regenwormen) kunnen deze voedingsbron goed gebruiken.
Gereedschap
Wikkel plantenbakken en -potten in folie of zet ze binnen om te voorkomen dat ze barsten. Zet ook het tinnen en zinken tuingereedschap binnen en vet ze in om roesten te voorkomen. Vergeet ook niet de tuinslang op te bergen en de buitenkraan af te sluiten. Tap deze met een vorstventiel af en blaas daarmee de tuinslang leeg.
Bescherming
Bind jute, met daartussen stro en droog blad, om planten heen die niet winterhard zijn. Zo bescherm je ze tegen de vorst. Aardig is ook om voor een plantensteun of stellage te zorgen voor planten die de hoogte in groeien. Door rijp of sneeuw op de uitgedroogde takken worden die topzwaar, en breken af.
Snoeien
Sommige struiken en bomen moeten nu worden gesnoeid, zoals berken, esdoorns, kiwi, druif en walnoot. Laat in het voorjaar bloeiende struiken, zoals de forsythia, met rust. Snoei liever niet bij vorst of vochtig weer. Haal uitgebloeide bloemen weg en knip afstervende stengels af, maar laat de rest zitten als bescherming tegen vorst.
Vogels
Ook onze gevederde vrienden krijgen graag aandacht. Hang gaas over de drinkbankjes – zo kunnen vogels wel drinken, maar er niet in vallen (anders bevriezen hun vleugels). Hang vogelhuisjes op een veilige plek, tijdens de koudste dagen kan daarin beschutting worden gezocht. Ook vetbollen waarderen vogels meestal zeer.
Vorstbestendig
Er zijn winterharde planten die het koude seizoen prima doorstaan, onder meer (steen)anjers, tijgerklokjes en tuingeranium. Half-winterharde planten, zoals de vlinderstruik en de veronica, bescherm je door ze bijvoorbeeld in te pakken met jute.
Vijver
Verwijder bladeren en afgestorven planten uit de vijver om de vorming van giftige gassen te voorkomen. Dek vervolgens de vijver af zodat er niet opnieuw bladeren in dwarrelen. Een ijsvrijhouder met luchtpomp laat niet alleen gassen ontsnappen, maar geeft ook de vissen lucht.
Beplanten
Plant voorjaarsbloeiende bollen liefst vóór de eerste vorst, ongeveer tot de eerste week van december. Denk aan narcissen, krokussen, tulpen, sneeuwklokjes en hyacinten. Jonge fruitbomen kun je het beste half november planten. Plant zomerbloeiende bollen als dahlia’s, anemonen en begonia’s pas in het voorjaar (bij voorkeur na de laatste nachtvorst, meestal in mei).
Win een Bolletje B(l)ij
Om onze lezers een handje te helpen met het bollen planten maak je kans op Bolletje B(l)ij, een mix van 50 bloembollen die vlinders en bijen aantrekken. Deze duurzaam geteelde bloembollen komen in een leuke cadeauverpakking. Dit is een initiatief van Vergroen je leven hun missie is om groen letterlijk dichter bij mensen te brengen. Laat hieronder een reactie achter en maak kans op fleurige bollen, winnaars hebben inmiddels bericht gekregen.