BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Indische keukengeheimen van Oma Keasberry

Indische keukengeheimen van Oma Keasberry

Kookboek geldt als de bijbel voor de Indische keuken.

Hoe moet je goed Indisch koken? Veel Indo’s zweren bij het boek Oma Keasberry’s Indische Keukengeheimen. Dat is een boek uit 1976. Het is geschreven door de eigenaresse van Djokja, een al net zo legendarisch restaurant in Amsterdam dat zij in 1956 opende.

Bestseller

Ze was alleenstaande moeder, die in 1950 vanuit Indonesië naar Amsterdam kwam en eerst een modezaak opende maar daarna overstapte op de kookkunsten. Veel gasten vroegen om recepten, die ze optekende en uitgaf. Het kookboek werd een bestseller en geldt onder oude Indo’s nog steeds als de kookbijbel. Wie het nog in de kast heeft staan, heeft een uniek stuk in handen. Het boek en is weliswaar nog wel verkrijgbaar bij bol.com, maar dan voor maar liefst € 125,-.

Opvolger

Maar gelukkig is daar kleinzoon Jeff, die het kooktalent van zijn Oma heeft geërfd en ook kookboeken schrijft. Zijn ouders namen het restaurant over van Oma en Jeff werd een soort van vanzelfsprekend ook kok. Alle recepten zijn opgetekend in: Alle Indische Keukengeheimen. Recepten van drie generaties Keasberry.
Jeff woont trouwens nu in Los Angeles, zo lezen we in het Indische tijdschrift Moesson. En hij heeft ook een website waarop je Indische recepten in een modern jasje kunt vinden.