Winter in de wildernis
Stilte, dieren, sterren en rust in de Canadese rockies
Het overweldigende natuurschoon in de Rocky Mountains zorgt voor een continue verwondering. Jonathan Vandevoorde ging naar Jasper National Park waar je in de stille winters de prachtige wildernis vooral deelt met dieren. Hij begon zijn reis in Edmonton, het ideale vertrekpunt om ’s winters Jasper National Park te bezoeken, want de Yellowhead Highway is altijd open. KLM vliegt ’s winters rechtstreeks naar Edmonton. Toeristen die met het vliegtuig naar Canada reizen moeten een eTA (elektronische reisvergunning) aanvragen. Dat kan eenvoudig online bijvoorbeeld via e-visums.nl.
Rocky Mountains
Voor Canadese begrippen ligt Jasper National Park in de Rocky Mountains op slechts een steenworp afstand van de provinciehoofdstad: 365 kilometer. Reizen is ontspanning in dit enorme land. De Yellowhead Highway, de slagader van West-Canada, wordt de hele winter sneeuwvrij gehouden, weer of geen weer. Ik zie de vlakke akkers langzaam veranderen in golvende bossen. Hier en daar verraadt een ja-knikker dat de economie van Alberta het, naast land- en bosbouw, ook van olie moet hebben. Drie uur later rijzen hoge bergen als een gekartelde muur uit de bossen omhoog, badend in de middagzon. Ik heb de Front Range bereikt, de meest oostelijke bergketen van de Rocky Mountains.
Uitgestrektheid
Ik heb een helikopterexcursie geboekt over de Rockies. En dan kun je maar beter geen sneeuwbuien hebben, volgens piloot Alex. “Met hevige wind kunnen we vliegen, maar als er mist is of het sneeuwt, wordt het gevaarlijk. Want hier vliegen we nog puur op zicht. Zoals vroeger.” Even later vliegen we in een glazen bubbel langs de machtige rotsmassieven die de Rocky Mountains hun naam gegeven hebben. Ik probeer zo veel mogelijk van die uitgestrektheid in mij op te nemen maar toch ook foto’s te maken en te filmen. De indrukken volgen elkaar in razend tempo op. Deze vlucht mag van mij uren duren. Ik voel de wind aan de heli rukken als we over een bergkam richting een bevroren bergmeertje duiken. We landen op een sneeuwstrandje en snoeren de meegebrachte sneeuwschoenen aan voor een korte wandeling in de diepe, zachte sneeuw van een beboste helling. De wetenschap dat deze plek vele kilometers ver weg van de beschaving verwijderd ligt, maakt dit rondje best bijzonder. En daarna ‘mag ik weer’, de lucht in, blij als een kind in een kermisattractie.
Lees het hele Canada reisverhaal in Zin 13 -2019.