Droog blijven als het regent, dat wil iedereen
En je loopt niet meer voor gek
Daar zijn ze weer, de ruitjesbroek, witte blouse, sleehak of puntkraag. Terug van nooit echt weggeweest. Journalist Liddie Austin (1959) beziet de retro-trend van dit moment. Deze keer: de regenjas.
Veel regen
Terwijl ik dit stukje tik, slaat de regen tegen de ruiten. Dat is de laatste tijd wel vaker het geval. Nederland in de herfst en winter, zo hoort het. Klimaatontkenners zullen het wel niet met me eens zijn, maar de laatste paar jaar heb ik toch de stellige indruk dat langere periodes van droogte worden afgewisseld met extreme regenbuien. Als het regent, regent het lekker door. Misschien is het mede daarom dat ook de markt van regenkleding geëxplodeerd lijkt te zijn. Had je vroeger haast alleen de good old Agu-pakken – niks mis mee – nu is er veel meer keus. De materialen zijn verbeterd, maar ook de modellen. Je loopt niet meer voor gek in een regenjas. En dus zijn mensen bereid om er ook meer geld aan uit te geven.
Regenjas
Wat willen we van een regenjas? Ik heb een beetje om me heen gevraagd en dat blijkt flink te verschillen (afgezien van droog blijven als het regent – dat wil iedereen). De een zweert bij een regenpak, de ander bij een jack. Ikzelf ben vooral een fietser en draag dus vaak een poncho want een regenpak gaat me te ver (voor die ijdelheid betaal ik regelmatig de prijs van een natte broek). Collega Antoinnette Scheulderman daarentegen wilde een jas waarmee ze desnoods vijf keer op een dag door de stromende regen haar hond Dizzy droogblijvend kon uitlaten. En de capuchon moest strak om haar hoofd kunnen, want: “Het is onhandig, met één hand je capuchon vasthouden en met de ander de riem van je hond”. Het werd een roze exemplaar van 10Days. “Ik word er vrolijk van: die idiote zuurstokkleur, een smiley achterop én een capuchon die je helemaal strak om je hoofd kan trekken. O ja, en grote zakken voor m’n telefoon, sleutels, poepzakjes. Nadeel: hij is nogal dun en je loopt toch een beetje voor lul, op je 44ste in zo’n kinderjas. Maar daar trek ik me zo min mogelijk van aan.”
Genoeg keus
De variëteit aan wensen zie je terug in het huidige aanbod regenkleding. Er zijn heel dure regenjassen (die van Kassl) en veel goedkopere. Je hebt recht vallende regenjassen, trenchcoats, parka’s; er zijn regenjassen met en zonder capuchon (doe maar met), jassen met handige tussenstukken voor op de fiets, ze zijn kort, halflang of lang, gemaakt van verschillende materialen en kunnen alle kleuren en prints hebben die je maar kunt bedenken.
Zelfs via Zin kon je aan je regenjas komen: een fraaie Maiumjas als premie bij een abonnement op je lijfblad. Anita Palacios is mede-eigenaar van Maium en ontwerper van de jassen. Haar partner in crime vroeg haar vier jaar geleden een jas te ontwerpen waarmee hij als consultant op de fiets bij regen droog bij zijn klanten zou kunnen aankomen.
Duurzaam en origineel
“Voor mij stond voorop dat de jas er goed moest uitzien,” zegt Palacios. “Dat je hem zelfs als het niet regent graag zou willen aantrekken. Daarnaast moest hij duurzaam en origineel zijn.” Het winnende ontwerp vond ze door een oude jas uit elkaar te halen, er een stuk tussen te zetten en twee ritsen aan de zijkant toe te voegen zodat haar jas op de fiets desgewenst ook als poncho gedragen kan worden. Qua duurzaamheid: de Maiumjas wordt gemaakt van gerecyclede plastic flessen en is geheel wind- en waterdicht. “Er is geen verschil tussen de dames- en herenvariant, want die kant gaan we steeds meer uit in de mode.” Zelfs als het harder regent dan je hebben kan, kun je tegenwoordig buiten beeldschoon droog blijven. Is dat geen rijkdom, hier in Nederland?
Nooit meer een aflevering van Liddie missen? Met deze aanbieding lees je Zin wel erg voordelig.