BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Heerlijke lofsalade met kaki, vijgen-dressing en basilicumolie

Heerlijke lofsalade met kaki, vijgen-dressing en basilicumolie

En zo maak je hem:

Kakifruit is zo prachtig om te zien. En je ziet ze steeds vaker. Nu heb je een reden om ze te kopen.
Voorgerecht (4 personen) bereiden ± 25

Ingrediënten

10 g basilicum, geplukt + kleine blaadjes om te garneren
75 ml of iets meer olijfolie
1 kaki (persimoen of sharonfruit), geschild
3 struikjes lof (witlof en/of roodlof)
4 parten pomelo*
75 g blue d’Auvergne of andere pittige blauwschimmelkaas

vijgendressing

3 el rode wijnazijn
1 sjalot, fijngesneden
5 el geurige extra vergine olijfolie
3 gewelde gedroogde vijgen, in dunne reepjes

Bereiding

Pureer de basilicumblaadjes met 75 ml olie (iets meer mag ook als dat makkelijker mixt) met de staafmixer kort tot een groene olie. Roer voor de dressing de azijn en sjalot in een kleine kom door elkaar en laat 5 min. staan. Klop dan de olie erdoor. Voeg de vijgen toe en breng op smaak met zout en peper. Snijd de lof over de lengte in lange repen en schep ze in de kom met de dressing om. Breng op smaak met zout en peper. Snijd intussen de kaki in dunne plakjes en verdeel over de borden. Verdeel de lof over de kaki. Breek de pomelo-partjes, haal ze uit het velletje en verdeel in stukjes over de salade. Brokkel de kaas erboven. Schep de basilicumolie er omheen. Garneer met basilicumblaadjes.

* De pomelo of pompelmoes is een grote citrusvrucht met een dikke schil en grote parten vruchtvlees. Koop liefst een zo zwaar mogelijk exemplaar: die is het meest vers en heeft het sappigste vruchtvlees.

margreetDit recept staat in Zin 1. En in dit nummer vind je nog meer lekkere recepten. Nu in de winkel of bestel het online.

Recept: Yolanda van der Jagt. fotografie: Eric van Lokven. styling: Cyn Ferdinandus. bereiding: Victor de Launay. bewerking: Trudelies Schouten