Ben jij een ‘Boomer’? Alle generaties op een rijtje
Bij welke hoor jij?
Het woord ‘Boomer’ werd gekozen tot Woord van het Jaar. Daarmee wordt de generatie Babyboomers bedoeld, maar wie zijn dat eigenlijk? En welke generaties heb je nog meer? Bij welke hoor jij?
Stille generatie (geboren voor of tijden de Tweede Wereldoorlog)
Deze generatie heeft de armoede van de oorlog meegemaakt en is dankbaar voor alle materiële welvaart die hen ten deel is gevallen. Daardoor is ze gezagsgetrouw.
Babyboomers (1945-1955)
Na de oorlog werden heel veel kinderen geboren. Zij vormen nog steeds in aantal een heel grote groep. Doordat de babyboomers alleen maar welvaartsstijging hebben meegemaakt, konden zij zich richten op zelfontplooiing en vrije moraal. Hun kinderen zijn de Generatie X of Generatie Y. Die laatsten verzonnen de term ‘Ok Boomer’.
Verloren generatie (1955-1970)
Deze generatie kwam de arbeidsmarkt op tijdens de Oliecrisis tot het begin van de jaren tachtig, toen de crisis volop rondwaarde. Het betekende voor velen geen werk, maar meteen de uitkering in. Daardoor maakten zij niet echt een goede start op de arbeidsmarkt en moesten opboksen tegen de ‘boomers’ boven zich.
Generatie X (1970-1985), ofwel generatie Nix patatgeneratie
Door de pil werden er minder kinderen geboren, gezinnen werden kleiner en kinderen kregen meer aandacht. Hun leven stond in het teken van de zelfontplooiing en zelverwerkelijking. Generatie X was bovendien de eerste generatie die volop ging studeren. De term patatgeneratie was bedacht door voetbalcoach Leo Beenhakker, die toen vond dat de jeugd van tegenwoordig slecht at en daardoor slecht presteerde. Hij kreeg het gelijk trouwens niet aan zijn zijde, bekende leden van de patatgeneratie zijn Dennis Bergkamp en Marco van Basten.
Generatie Y (1986-2000), ofwel millenials
Hoewel ze zijn geboren vóór de opkomst van het internet, zijn ze er al wel heel erg mee vertrouwd. Ze voelen zich bijzonder, zelfverzekerd en als je het negatief beschouwt zijn ze ook behoorlijk verwend. Millennials willen graag authentiek, speciaal en creatief zijn. Ze hebben geleerd dat alles mogelijk is, en dat schept heel veel verwachtingen. En daar kunnen Millennials niet zo heel goed mee omgaan. Veel Millennials hebben dan ook mentale problemen als burn-out en angststoornissen.
Generatie Z (2001-2015)
Zij kennen geen wereld zonder internet en zien dat als een vanzelfsprekendheid. Deze jongeren worden ook wel de ‘digital natives’ genoemd. Hen kenmerkt dat ze alles tegelijk doen: Netflixen en muziek luisteren tegelijk, of WhatsAppen en YouTube filmpjes kijken. Hierdoor spreken ze uitstekend Engels en zijn ze communicatief heel vaardig.