BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Gebraiseerde ossenstaart met rode wijn, prei en bladselderij

Gebraiseerde ossenstaart met rode wijn, prei en bladselderij

Ossenstaart is een vergeten stukje vlees. Maar daarom niet minder lekker.

Gebraiseerde ossenstaart met rode wijn, prei en bladselderij
hoofdgerecht (4 personen)
bereiden ± 25 min | oven ± 4½ uur

Ingrediënten

1 ossenstaart (± 1,3 kg), in stukken
2 el bloem
4 el olijfolie
250 ml rode wijn
1 l vleesfond
400 g tomatenblokjes (blik)
2 laurierblaadjes
4 tenen knoflook, schoongemaakt
500 g prei, stukken van ± 5 cm
1 tl karwijzaad
2 el boter
rasp van 1 (bio)citroen
4 el bladselderij, fijngesneden

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180°C. Dep het vlees droog met keukenpapier en bestrooi met zout, peper en bloem. Klop de overtollige bloem eraf. Verhit de olie in een koekenpan met dikke bodem en braad het vlees rondom goudbruin aan. Leg de ossenstaart in een ovenschaal. Blus de koekenpan af met de wijn, voeg de vleesfond, tomaat, laurier en knoflook toe en breng op smaak met zout en peper. Breng het aan de kook en schenk over de ossenstaart. Dek de schaal goed af met aluminiumfolie en zet in de oven. Stoof in ± 4½ uur gaar. Controleer na 2 uur of er nog voldoende vocht in zit en voeg anders een beetje water toe.

Op smaak

Kook de prei in ruim water met zout in ± 10 min. gaar. Giet het kookvocht af en schep de boter en het karwijzaad erdoor. Breng op smaak met zout en peper. Schep het vlees met de jus in een diep bord en bestrooi met wat citroenrasp. Schep de prei ernaast. Strooi de bladselderij erover. Lekker met aardappelpuree met tuinkruiden.

Zin 2Dit recept staat in Zin 2. En in dit nummer vind je nog meer lekkere recepten. Nu in de winkel of bestel het online.

Recept: Yolanda van der Jagt. fotografie: Eric van Lokven. styling: Jan Willem van Riel. bereiding: Eke Mariën. productie: Dosia Brewer