BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Eten wat de pot schaft

Eten wat de pot schaft

Moet Florine rekening houden met verschillende dieetwensen?

Florine kan niet wachten om weer mensen te mogen uitnodigen bij haar thuis. Ze kookt graag voor haar bezoek maar wordt gek van al die dieetwensen. Moet ze voor elke gast apart koken? Florine vraagt het hoogleraar klinische psychologie Willem van der Does (1960)

Gastvrouw

Het jaarlijkse familiediner is meestal bij ons. We wonen centraal en hebben het geschiktste huis. Ik vind het leuk om gastvrouw te spelen voor rond de twintig familieleden, tussen de 11 en 83 jaar oud. Het koken was altijd al een hele klus, maar de afgelopen keer liep het een beetje uit de hand. We hadden al een neefje met notenallergie en twee volwassenen die glutenvrij moeten eten – het is niet anders. Maar nu zijn er nog twee vegetariër geworden en dit keer bleek een nieuwe partner veganist! Zo gaat voor mij de lol eraf.

Veeleisend

Ergens vind ik het nogal veeleisend om mij met moeilijke menu’s op te zadelen; vooral als het niet om een allergie of ziekte gaat maar om een keuze. Vroeger at men wat de pot schaft. Ik vind dat ze het redden van de planeet maar een dagje moeten opschorten, maar ben bang dat dat problemen gaat geven. Heb je een beter advies?
Florine

Beste Florine,

Ik vind dat je een punt hebt. Of dat problemen geeft hangt ook af van hoe je het brengt. Maar als jij jaar in, jaar uit je huis ter beschikking stelt, zou je ook wel een potje mogen breken. Om het eerst pragmatisch te benaderen: als je toch vegetariërs over de vloer krijgt waarom niet een geheel vegetarisch menu? Jammer misschien van de tradities maar het maakt jouw leven eenvoudiger.

Meenemen

Vergeet de vleesvervangers, er is een ruim aanbod aan vegetarische kookboeken waar je geweldig mee voor de dag kunt komen. Dus dat zou je bij de uitnodiging van het komende diner kunnen aankondigen. Zeg erbij dat iedereen met nog specialere wensen welkom is om een eigen gerecht mee te nemen. Je kunt ook de taken voortaan verdelen en elk jaar een paar mensen vragen om het voor-, tussen- of nagerecht voor hun rekening te nemen. Als mensen moeten investeren in een activiteit gaan ze het in de regel juist nog meer waarderen.

Wat vind jij?

Heb jij dezelfde ervaring als Florine? Hoe pak jij dat aan? Wij horen het graag.
Prangende vraag? Mail hem naar redactie@zin.nl o.v.v. ‘Dr. Does’. Meer vragen lees je in de nieuwe Zin. Nu in de winkel of hier te bestellen.