Lekkere duindoornpuddinkjes met hazelnoot en likeur
Dit is her recept!
Citroenen zijn fantastisch. Maar duindoorn is een prima alternatief en groeit in Nederland. Ontdek ze eens!
Duindoornpuddinkjes met hazelnoot en likeur
nagerecht (4-6 personen)
bereiden ± 30 min | weken ± 1 nacht | afkoelen ± 20 min | opstijven ± 6 uur tot 1 nacht
Ingrediënten
275 ml duindoornsap*
30 g gedroogde duindoornbessen*
2 blaadjes gelatine
1 vanillestokje, in de lengte doorgesneden, zaadjes eruit geschraapt
60 g blanke hazelnoten, geroosterd en fijngemalen
25 g hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
60 g fijne tafelsuiker + evt. wat extra
200 ml slagroom
30 ml kaneel- of amandellikeur (slijter)
50 ml duindoornsiroop*
ook nodig: 4 puddingvormpjes van 200 ml, ingevet met olie
Voorbereiding
Verwarm 75 ml van het duindoornsap met 20 g van de duindoornbessen. Neem van het vuur en laat 1 nacht weken.
Bereiding
(Begin 6 uur van tevoren.) Week de gelatine in ruim koud water. Verwarm intussen de rest van het duindoornsap met de vanillezaadjes tot het kookpunt. Neem het duindoornsap van het vuur, roer de uitgeknepen gelatine erdoor en laat oplossen. Meng intussen de gemalen hazelnoten met 40 g van de suiker en een snufje zout in een kom. Giet het duindoornmengsel bij het hazelnoot-suikermengsel en roer goed door. Laat in de koelkast afkoelen totdat het lobbig wordt. Controleer elke 5 min. even of het mengsel al lobbig wordt.
Klop de slagroom stijf als de duindoornmassa nét lobbig is en spatel het voorzichtig door de pudding. Verdeel de massa over de vormpjes en laat 6 uur of liever nog 1 nacht opstijven.
Kook intussen zachtjes de geweekte duindoornbessen samen met de kaneellikeur en duindoornsiroop ± 10 min. Maak evt. wat zoeter met extra suiker of siroop. Stamp de rest van de droge duindoornbessen in de vijzel tot een grof poeder. Stort de puddinkjes op bordjes en serveer met de duindoornbessensaus en bestrooi met wat duindoornpoeder en de grof gehakte hazelnoten.
* Duindoornsap, -bessen en -siroop koop je online of bestel je bij de natuurwinkel. De natuurwinkel heeft duindoornsap meestal wel in huis.
Meer lekkere recepten staan in Zin 6. Nú in de winkel of bestel het nummer online!
Recepten: Yolanda van der Jagt. fotografie: Eric van Lokven. styling: Cyn Ferdinandus. bereiding: Eke Mariën. productie: Trudelies Schouten