Pas op voor de Japanse oester
Huisartsen op de waddeneilanden waarschuwen voor de gevaren van de Japanse oester.
Deze exoot (Crassostrea Gigas) werd medio jaren 60 van de vorige eeuw geïntroduceerd in de Nederlandse wateren, na een uitbraak van de oesterziekte.
De Japanse oester is langwerpiger van vorm dan de inheemse soorten en kan tot wel 40 cm groot worden. Veel mensen zien hem als een plaag, omdat hij het zaad van kokkels, mosselen en inheemse oesters eet, anderen vinden het schelpdier een aanvulling op het ecosysteem.
Japanse oesters komen inmiddels voor in de Zeeuwse wateren, in de Noordzee voor de Belgische en Nederlandse kust en in de Waddenzee. De schelp is bezet met vlijmscherpe lamellen die lelijke, pijnlijke vleeswonden kunnen veroorzaken als je er op gaat staan. Zelfs waterschoenen bieden niet altijd voldoende bescherming. Zo maakte één huisarts melding van een geval waarbij een oester door een klomp heen was gedrongen. Voorzichtig aan dus, in het water, en draag bij voorkeur waterschoenen. Japanse oesters zijn overigens prima te eten!
(bron ANP)
Bericht van Joep