De top tentoonstellingen van dit najaar
Op naar Vlaanderen!
Bezoek de culturele toppers van Vlaanderen dit najaar. We selecteerden er drie (plus een kunst & fiets-toetje).
Brussel: Meet the Masters
Bij de wervelende tentoonstelling Meet the masters in het Brusselse Dynastiepaleis komen de drie Vlaamse grootmeesters Jan Van Eyck, Pieter Bruegel en Peter Paul Rubens tot leven. De bezoeker krijgt door de meest moderne video-mapping technieken en 360° projecties inzicht in hun manier van werken, alsof je binnenkijkt in hun ateliers. Deze multi media tentoonstelling zul je niet snel vergeten. Sluit na afloop lekker af bij Grand Café Plein Publiek, bijvoorbeeld met een gerecht geïnspireerd op de kunst van de Vlaamse Meesters en een frisse Duvel.
Leuven: Dieric Bouts & de Sint-Pieterskerk
Op een steenworp afstand van museum M Leuven vind je de pas gerestaureerde Sint-Pieterskerk. Deze gotische kerk uit de 15de eeuw werd in 1999 erkend als UNESCO werelderfgoed. Laat je meenemen in het boeiende verhaal van de Sint-Pieter en maak kennis met haar kunstschatten: topwerken van Vlaamse Meesters in hun authentieke context. Via mixed reality komt het schilderij Het Laatste Avondmaal van Dieric Bouts tot leven en ontdek je het bruisende Leuven van vroeger én nu. Dieric Bouts (ca. 1410-1475) was een van de belangrijkste Vlaamse Primitieven en stadsschilder van Leuven. Het Laatste Avondmaal is het absolute topstuk van de kerk en bevindt zich nog steeds in de kapel waarvoor het bijna 600 jaar geleden werd geschilderd. Voor de digitale beleving op tablet is het nodig om een tijdsslot te reserveren.
Oostende: James Ensorhuis
In de Vlaanderenstraat in Oostende leefde en werkte James Endsor tot zijn dood in 1949. In dit pand, dat hij van zijn oom erfde, kwamen veel inmiddels onbetaalbare kunstwerken tot stand. Vrijwel meteen na zijn dood werd de woning ingericht als museum, maar het is nu pas in haar oorspronkelijke staat en volle glorie gerestaureerd. In juli heropende het James Ensorhuis. Het gloednieuwe belevingscentrum omvat het woonhuis én vijf interactieve belevingsruimtes. Je wekt er zijn schilderijen tot leven, neust in zijn brieven en foto’s en daarna mag je rondkijken in zijn authentieke woon- en werkplek. www.ensorstad.be
Extra: Cultuur én fietsen/wandelen
In Borgloon (Zuid-Limburg) komen architectuur, kunst en het Haspengouwse landschap samen in een wereld vol fantasie en verwondering. Het artistieke project PIT (kunst in de open ruimte) nodigt je uit om anders naar de omgeving te kijken. En niet alleen te kijken, ook te spelen, te ontdekken, te roepen, te bewegen. Je vindt de kunstwerken langs de PIT fiets- en wandelroutes. Je komt onder andere langs de druppelvormige boomtenten van de Nederlander Dré Wapenaar (vlakbij het kasteel van Hex). Van april tot en met september kan je er ook echt in slapen, dus dat is alvast een leuke tip voor aankomend jaar!
Een andere highlight is het schitterende doorkijkkerkje Reading between the Lines van architectenduo Gijs Van Vaerenbergh. 10 meter hoog, 30 ton zwaar, en 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat die het zicht op het landschap bewaren. Of dwaal door een houten kloostergang, meters boven de grond met het landschap van het dorpje Kerniel als achtergrond. Andere kunstwerken die tot het PIT-project behoren zijn Memento, Untitled #58, Twijfelgrens en Proximity Effect. Hier vind je een pdf met de route van de 27,3 km lange fietstocht langs alle kunstwerken plus een pdf met uitleg van de kunstwerken. Meer informatie lees je op deze pagina.
Foto boven: ‘Reading between the lines’ door fotograaf Thierry Hudsyn