Feest op tafel: parelhoen met kruidige gebakken uien
Klassiek met een twist
Winterse dagen vragen om stevige kost. Zeker nu we zoveel wandelkilometers maken is het heerlijk om daarna een echt winters maaltje te eten. Zo maak je parelhoen met kruidige gebakken uien.
hoofdgerecht (4 personen) bereiden ± 35 min | oven ± 35 min | rusten ± 10 min
Ingrediënten
6 witte uien, gepeld, gehalveerd
5 el groene olijfolie + extra scheutje voor de linzen
¼ tl gerookt paprikapoeder (pimentón)
1 el venkelzaad, gekneusd in de vijzel
1 parelhoen (poelier)
3 el boter
250 g belugalinzen
½ -1 el appelciderazijn
500 g cavolo nero (palmkool)
1 teen knoflook, in plakjes
1 rode chilipeper, fijngesneden (naar smaak met of zonder zaadjes)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175°C. Leg de uien met de bolle kant naar beneden in een grote ovenschaal of op een bakplaat. Bestrijk de bovenkant met wat olie. Bestrooi met wat zout, het gerookte paprikapoeder en het venkelzaad. Bestrooi de parelhoen aan beide kanten met zout en peper. Verhit de boter in een braadpan, laat de boter uitbruisen. Braad de hoen rondom goudbruin. Leg hem naast de uien in de ovenschaal en braad in 35-40 min. gaar. Bewaar het vet in de braadpan. Kook intussen de linzen volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Breng de linzen op smaak met zout, peper, een scheutje olijfolie en de azijn. Snijd intussen de cavolo nero in stukken van 3 cm. Verhit 4 el olijfolie in een hapjespan. Bak de knoflookplakjes heel kort licht goudkleurig. Voeg de cavolo nero en rode peper toe en roerbak in 2-3 min. tot licht gekleurd. Schenk er 50 ml water bij en stoof de kool afgedekt in 10-12 min. gaar. Breng op smaak met zout en peper. Neem de hoen uit de oven en laat 10 min. afgedekt onder aluminiumfolie rusten. Snijd de borstfilets met een scherp mes van het karkas en verdeel ze in vieren. Giet 75 ml kokend water op de bakplaat of in de ovenschaal, roer de aanbaksels van de hoen los en giet bij de aanbaksels in de braadpan. Kook de jus kort op, zodat het bindt. Verdeel de cavolo nero aglio e olio over diepe borden, schep de linzen ernaast. Verdeel ook de uien en parelhoen over de borden. Schep de braadjus van de parelhoen over de hoen.
Zin in meer?
In Zin 1 staan nog meer heerlijke recepten. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je eenvoudig online.
Recepten: Yolanda van der Jagt. beeld: Eric van Lokven. styling: Cyn Ferdinandus. bereiding: Victor de Launay. bewerking: Trudelies Schouten