BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Dit recept is rijk en troostrijk met een vleugje nostalgie

Dit recept is rijk en troostrijk met een vleugje nostalgie

Zo maak je deze ‘pot roasted’ gestoofde kruidige savooiekool.

Lekker ouderwets, deze gestoofde kool. Superwinters en hartverwarmend.  Zo maak je deze ‘pot roasted’ gestoofde kruidige savooiekool.

hoofdgerecht (4 personen) bereiden ± 30 min | stoven ± 40 min

Ingrediënten

1 kleine savooiekool
3 el olijfolie
3 el boter + 2 el voor de puree
1 ui, fijngesneden
100 g mager rookspek, in reepjes
1 stengel bleekselderij + de blaadjes, voor garnering
2 worteltjes, in plakjes
10 takjes verse tijm
3 verse laurierblaadjes
300 ml semi-zoete witte wijn

Puree
500 g kruimige aardappels, geschild
500 g pastinaak, geschild
150 ml melk, verwarmd

savooiekoolBereiding

Verwijder de harde buitenste bladeren van de savooiekool en snijd hem in vieren. Verhit de olie in een ruime pan met een dikke bodem. Braad de koolparten goudbruin aan beide kanten. Neem de kool uit de pan. Voeg 3 el boter toe aan het braadvet in de pan en bak hierin de uisnippers 5 min. zachtjes zonder ze te kleuren. Voeg de spekjes en bleekselderij toe en bak zachtjes mee totdat de spekjes goudbruin zijn. Voeg de worteltjes, tijm en laurier toe. Leg de kool terug tussen de groente. Schenk de wijn erbij, doe de deksel op de pan en stoof de kool in 40 min. zachtjes gaar. Voeg eventueel nog wat water of bouillon toe als er teveel vocht verdampt. Kook intussen voor de puree de aardappels en pastinaak in een laagje water met zout afgedekt zachtjes gaar. Giet het kookvocht af. Stamp de aardappels met de pastinaak fijn.
Voeg de melk en 2 el boter toe en roer goed tot luchtige puree. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de puree over de borden, schep de savooiekool en de rest van de groenten en groentejus ernaast. Hak de gele bleekselderijblaadjes grof en strooi eroverheen.

Tip Door gehakte kastanjes toe te voegen i.p.v. rookspek maak je hier een volwaardige vegetarische versie van.

Zin in meer?

In Zin 1 staan nog meer heerlijke recepten. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je eenvoudig online.

Recepten: Yolanda van der Jagt. beeld: Eric van Lokven. styling: Cyn Ferdinandus. bereiding: Victor de Launay. bewerking: Trudelies Schouten