‘De volledige isolatie van de eerste lockdown heeft me geholpen te focussen’
Jessica Durlacher over haar nieuwe roman
Jessica Durlacher (1961) komt na tien jaar met een nieuwe, grootse roman: De Stem. De beeldschone Somalische asielzoeker Amal doet haar intrede als oppas in het gezin van Zelda en Bor. Ze blijkt zo prachtig te kunnen zingen dat ze haar opgeven voor het tv-programma De Stem. Waarin Amal zich afvallig van haar geloof verklaart. De gevolgen zijn niet te overzien.
Wat was de aanleiding van deze roman?
“Voor mij was 9/11 een cesuur met ons verleden. Alsof we in een andere tijd terechtkwamen. Problemen die ons tot die tijd abstracties hadden geleken werden concreet, veiligheid leek een illusie te zijn geworden. Ook in Nederland gebeurde er veel: de eerste politieke moord en twee jaar daarna de moord op Theo van Gogh. Die periode was enorm indrukwekkend voor me, ook door onze betrokkenheid bij Ayaan Hirsi Ali. In mijn roman probeer ik daar de vinger op leggen. Het is beslist geen politiek boek maar ligt erg in het verlengde van mijn andere romans De Dochter en De Held: hoe de hevigheid van de wereldpolitiek doordringt in het huiselijke, intieme leven van mensen. Het is een persoonlijk, spannend verhaal dat zichzelf dicteerde.”
Wie staat het dichtst bij je, Amal of Zelda?
“Amal komt uit een fundamenteel andere wereld. Zij heeft een duidelijke missie en wil niet blijven hangen in het verleden. De weg vooruit is haar enige optie. Ze is moedig, onverschrokken. Zelda bewondert dat maar zij heeft juist veel om te verliezen en voelt zich verscheurd. Zij wil het goede doen maar wil ook haar eigen wereld beschermen op het moment dat die bedreigd wordt. Die beschermdrang herken ik. Ik identificeer me denk ik het meest met Zelda. De omstandigheden waarin zij zich terugvindt zijn van alle tijden. Je wilt goed doen en voor het morele pad kiezen maar als je daarmee je geliefden in gevaar brengt, beland je in een verschrikkelijke spagaat. Juist als de buitenwereld gevaarlijk voelt, wordt de intensiteit van de liefde voor je familie en voor elkaar heel sterk, soms zo sterk dat die zelf ook weer een gevaar voor de buitenwereld vormt. Eenmaal in de beschermmodus zou je immers misschien wel over lijken gaan om je geliefden te behoeden. Beschaving is de overwinning op dat tribale gevoel. Zowel je geliefden als de anderen hebben recht op bescherming. Ik vond het interessant om te onderzoeken hoe je daarin het evenwicht vindt.”
Hoe heb jij de coronatijd beleefd?
“Door de eerste lockdown heb ik non-stop kunnen schrijven. Het scheelt dat ik al bijna drie jaar bezig was met mijn roman, daardoor raakte ik niet in paniek. Ik heb me opgesloten in mijn kamer en ben er nauwelijks uitgekomen. De volledige isolatie heeft me geholpen te focussen. Misschien was ik anders nog wel een half jaar langer aan het herschrijven geweest. Maar nu wist ik op 3 juli ineens wat de laatste zin moest zijn en durfde ik de roman los te laten.”
De Stem (De Arbeiderspers, € 24,50)
Zin in meer?
Lees meer interviews en boekentips in Zin 3. Nú in de winkel. Of bestel ‘em hier zonder verzendkosten. Nieuwsgierig naar het boek De Stem? Hier maak je kans op een gratis exemplaar.
Interview: Margriet de Groot