Pilav van zilvervliesrijst met viskoekjes & venkelsalade
Pilavrijst is een makkelijke manier om rijst te upgraden én het ziet er leuk uit.
Deze maand kiezen we voor recepten met rijst, linzen en quinoa. Extra tip: meng deze drie gewoon eens in willekeurige combinatie. Ook een fijne no waste tip voor de volgende dag. Het recept van deze pilav van zilvervliesrijst met viskoekjes & venkelsalade:
Hoofdgerecht (4-6 personen) bereiden ± 40 min
Ingrediënten
300 g zilvervliesrijst
4 el olijfolie
2 uien, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 tl mosterdzaad (toko of natuurwinkel)
1 rode peper, zaadjes verwijderd, in ringetjes
2 tl geelwortelpoeder (kurkuma)
100 g cashewnoten, grof gehakt
400 g diepvriestuinerwten (doperwten), ontdooid
200 g pangafilet
1 el zoete ketjap (manis)
venkel-waterkerssalade
1 el limoensap
1 el zoete ketjap
4 el olijfolie
1 venkelknol, gehalveerd, in flinterdunne plakken
1 bosje waterkers (250 g), harde stelen verwijderd
Bereiding
Roer voor de salade een dressing van het limoensap, de ketjap en olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Meng de venkel, waterkers en dressing in een kom en zet apart. Breng een ruime pan met water en zout aan de kook. Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar*. Giet af en doe de rijst terug in de pan. Laat een paar min. uitdampen.
Verhit 2 el olie in een wok en bak ui, knoflook en mosterdzaad ± 2 min. Voeg de rode peper, geelwortel en cashewnoten toe en bak ze 1 min. mee. Voeg de helft van de doperwten toe en roerbak 2 min. Schep de rijst erbij als de doperwten goed warm zijn en meng alles goed door elkaar.
Pureer de vis met de rest van de doperwten, de ketjap en een beetje zout tot een grove puree. Vorm met 2 lepels of tussen je handen koekjes van de vis-erwtenpuree, maak de koekjes niet dikker dan 1 cm en ± 5 cm Ø. Leg ze klaar op bakpapier. Verhit de rest van de olie in een koekenpan. Bak de viskoekjes in ± 2 min. aan elke kant gaar. Serveer de pilavrijst met de viskoekjes en venkelsalade.
Meer lekkere recepten staan in Zin 3. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je hier eenvoudig online zonder verzendkosten.
Recepten: Eke Mariën. Beeld: Eric van Lokven. styling: Cyn Ferdinandus. Bereiding: Jacqueline Pietrowski
* Wij namen snelkookzilvervliesrijst. Sommige soorten zilvervliesrijst moeten 40-45 min. koken, dan is de bereidingstijd 35 min. langer.