BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Dit zijn echte vitaminebommetjes

Dit zijn echte vitaminebommetjes

10x Gezondste groente en fruit

Groente en fruit bevatten grote hoeveelheden vitaminen, mineralen en fytochemicaliën en weinig calorieën. Gezond dus, de een zelfs nog gezonder dan de ander. Voordat we aan de top 10 beginnen eerst wat achtergrondinformatie:

Vitaminen zijn een verzameling van organische moleculen die essentieel zijn als voedingsstof, omdat je lichaam er zelf niet genoeg van kan aanmaken. Ze zijn belangrijk voor de algemene gezondheid, ondersteunen je immuunsysteem, helpen eten om te zetten in energie en zijn goed voor je zenuwen. Drie veel voorkomende vitaminen: B12, C en A.

Mineralen zijn ook essentiële voedingsstoffen. Maar anders dan vitaminen komen mineralen uit de bodem en water en worden ze geabsorbeerd door planten of gegeten door dieren. Mineralen zijn goed voor je botten, hart, brein en spieren. De drie belangrijkste: Calcium, Magnesium en Zink.

Fytochemicaliën zijn chemische stoffen in planten. Ze geven groente en fruit hun kleur, smaak en geur. Fytochemicaliën ondersteunen de immuunfunctie en kunnen als antioxidanten celbeschadiging voorkomen. Ze zijn niet per se noodzakelijk voor het lichaam om te functioneren, zoals vitaminen en mineralen, maar ze geven wel gezondheidsvoordelen. Fytochemicaliën die in groente en fruit zitten: Anthocyanen, Carotenoïden, Flavonoïden

Dit is de top 10

In welke groente en fruit vind je nu de meeste gezonde voedingsstoffen? Hieronder een top 10.

1. Bosbessen
Bosbessen bevatten veel antioxidanten, die helpen om zuurstofvrije deeltjes in je bloed uit te schakelen. Deze kunnen namelijk je cellen en je DNA aantasten en zorgen vaak voor fysieke veroudering. De vele antioxidanten in bosbessen zouden zelfs kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer. Bosbessen helpen tegen een hoge bloeddruk en infecties. Ze bevatten veel vitamine C, calcium en andere voedingsstoffen. Uit een vergelijking tussen bramen, bosbessen en aardbeien bleek dat bosbessen duidelijk de hoogste antioxidant-capaciteit hebben. Een kleine krachtpatser!

2. Bananen
Bananen zijn een goede bron voor vezels en kalium. Vezels helpen verstoppingen te voorkomen en dragen ook bij aan het controleren van je gewicht. Het mineraal kalium is nodig voor het aantrekken van je spieren, waaronder je hart. Een banaan bevat ongeveer 420 milligram kalium, flink meer dan de meeste soorten fruit.

3. Avocado’s
Avocado’s zitten vol gezonde vetten, zoals omega-3 vetzuren die heel goed zijn voor je hart en het risico op hartziekten verkleinen. De vetten in avocado’s zetten je stofwisseling juist aan de gang, dus no worries bij het woord ‘vet’. Avocado’s helpen bij de afvoer van gifstoffen, zijn koolhydraatarm en vullen goed. Voeg een avocado toe aan je lunchsalade en je snackbehoefte erna blijft zo’n vijf uur uit.

4. Tomaten
Tomaten bevatten een fytochemische stof genaamd lycopeen, die sterke antioxidant-eigenschappen heeft en mogelijk tegen kanker en andere ziektes beschermt. De meeste groenten verliezen voedingsstoffen als ze gekookt worden, maar bij tomaten gaat de concentratie lycopeen juist omhoog. Lekker laten borrelen, die verse pastasaus en tomatensoep.

5. Citrusvruchten
Citrusvruchten als citroenen en grapefruit bevatten grote hoeveelheden vitamine C, flavonoïden en vezels. Ze zijn vooral erg rijk aan vitamine C, dat antioxidant-eigenschappen heeft en erom bekend staat je immuunsysteem te boosten.

6. Zoete aardappels
Zoete aardappelen bevatten betacaroteen, een sterk antioxidant dat zich omzet in vitamine A. En vitamine A is cruciaal voor de gezondheid van je ogen. Het voorkomt dat ze uitdrogen en zorgt ervoor dat we in het donker kunnen zien. Zoete aardappels bevatten ook nog vitamine B5 en B6. B5 breekt vetten af, terwijl B6 helpt met je spijsvertering en het immuunsysteem ondersteunt.

7. Boerenkool
Boerenkool is een ware vitaminebom. Het bevat vitamine A, C en K die allemaal goed zijn voor je algemene gezondheid ( hart, bloed, ogen, immuunsysteem en huid). En mineralen zoals calcium, kalium, koper en mangaan. Vooral wat de calcium betreft goed om te weten als je lactose-intolerant bent. Broccoli, ook rijk aan vitamine A, C en K, is trouwens een uitstekend alternatief.

8. Spinazie
In het rijtje gezonde groenten mag spinazie niet ontbreken. Popeye wist het 80 jaar geleden al. Deze topper zit barstensvol vitamine A, en dat geeft je immuunsysteem een flinke boost. Ook rijk aan vitamine K en foliumzuur en een goede bron voor kalium en magnesium

9. Wortels
Bbomvol vitamine A ( goed voor je zicht, vooral ’s nachts!). En een goede bron van vezels en antioxidanten. Lekker als rauw tussendoortje of maak er een sapje van met de slowjuicer.

10. Knoflook
Knoflook is een fijne smaakmaker, maar zit ook vol met fytovoedingsstoffen. Een van de fytochemicaliën in knoflook, genaamd allicine, bevat antioxidanten en werkt goed tegen bacteriën (zoals de ziekenhuisbacterie MRSA). Alle loken (prei, uien, sjalotten, lente-uitjes) staan trouwens bekend om hun natuurlijke antibiotische eigenschappen. Ze helpen om ontstekingen te verminderen en infecties te bestrijden. Rauw het gezondst!

Bronnen o.a. : GoodHousekeeping. Commonsensehealth.com, en Business Insider