Eieren verven met spullen uit je keukenkastje
Een leuk klusje en helemaal natuurlijk
Bij Pasen mogen de geverfde eieren niet ontbreken. Wist je dat het niet moeilijk is om ze met natuurlijke producten een kleurtje te geven? Zo doe je dat.
Kies je kleur
Voordat je begint is het goed om te weten dat bruine eieren vaak een diepere kleuring krijgen. Witte eieren vallen feller uit. En als je een eetlepel azijn per 250 milliliter water toevoegt, wordt de kleur intenser en blijft deze langer goed. Deze ingrediënten kun je gebruiken voor de verschillende kleuren:
Rood/roze: Cranberrysap, druivensap, rode wijn of rode bietensap
Geel: Kurkuma (let op: bruine eieren worden oker), uienschillen of saffraan
Blauw: Rode kool (bruine eieren worden donker groen) of bosbessen
Groen: Spinazie, peterselie of brandnetel
Bruin: Koffie of zwarte thee
Aan de slag
Doe het (gesneden) ingrediënt in een pannetje met een halve liter water. Breng het aan de kook en laat op laag vuur, met het deksel op de pan staan. Hoe langer je het laat trekken, hoe intenser de kleuren.
Zeef de vloeistof en doe dit terug in de pan met een eetlepel witte azijn.
Doe de ongekookte eieren erbij en breng dit weer aan de kook.
Laat de eieren in dit verfbad tussen de 6 en 15 minuten koken. Hoe langer ze koken, hoe intenser de kleur.
Haal de eieren eruit en poets ze met een beetje olie mooi glimmend.