Cultuur of natuur? Saksen heeft alles!
Tips voor het samenstellen van een onvergetelijke ontdekkingsreis
Een prettige balans tussen natuur en cultuur, dat biedt de Freistaat Saksen met hoofdstad Dresden. Genieten van de vele natuurgebieden, een rijke cultuur, de boeiende geschiedenis, gezellige stadjes, attracties en bezienswaardigheden. Ook voor liefhebbers van goed eten en drinken een aanrader. Cultuur of natuur. Een actieve of relaxte vakantie. In Saksen kan het. Tips voor het samenstellen van een onvergetelijke ontdekkingsreis:
City trips Dresden en Leipzig
Dresden wordt om haar schoonheid ook wel het ‘Florence aan de Elbe’ genoemd. In de Barokke Altstadt pronken ijkpunten als de Frauenkirche, Semperopera en het Zwingerpaleis. Recent kreeg de renovatie van het Residentieslot een bekroning met de heropening van de paradezalen. Deze werden in 1719 gebouwd ter gelegenheid van een groot vorstelijk huwelijksfeest. Nu stralen de zalen opnieuw als onderdeel van de presentaties van de Staatliche Kunstsammlungen Dresden (SKD). Vergeet niet om de Augustusbrug over te steken richting Dresden-Neustadt. Het is een levendig stadsdeel met boetieks, galeries en hippe restaurantjes.
Ontdek Leipzig
De tweede stad is Leipzig. Deze Bach- en studentenstad kent een rijke koffiecultuur en een gezellig uitgaansleven. Voor winkelen is het een topbestemming. Ook cultureel is ‘Hipezig’ een hot spot met vele musea en podia. Voor het auditorium van de universiteit met een nieuwe kerk werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Winnaar werd de Nederlandse architect Erick van Egeraat. Zijn spectaculaire ontwerp werd in 2017 opgeleverd en het Paulinum behoort nu tot de nieuwe blikvangers in Leipzig. Nog een tip de ‘Spinnerei’. Deze voormalige katoenspinnerij huisvest nu ruim 100 galeries en designateliers.
Saksische Wijnstraat
In het Elbedal rond Dresden worden al ruim 850 jaar gemaakt. In de Saksische Wijnstraat liggen vele chateaus. Wijnplaatsen zijn de porseleinstad Meissen en het stadje Radebeul. Het grootste wijngoed is Schloss Wackerbarth. Het langst bestaande is Hoflössnitz. Het heeft een bijzondere link met Nederland: het hoofdgebouw heeft plafondschilderingen van tropische dieren in de 17e eeuw gemaakt door schilder Albert Eckhout. Ook Schloss Proschwitz bij Meissen behoort tot de topwijngoederen. Diverse wijnmakers ontvangen graag bezoekers en bieden hotelkamers. Tip: in de Saksische Wijnstraat zijn diverse verleidelijke wandelroutes uitgezet.
Onbeperkt genieten van kastelen en paleizen
Vaak zijn de toegangsprijzen van kastelen hoog, maar niet in Saksen. De organisatie Schlosserland Sachsen beheert 45 toplocaties, waaronder het Residentieslot in Dresden, Jachtslot Moritzburg, Vesting Königstein, Burcht Kriebstein, Slot Augustusburg en Slot Colditz. Met de voordelige ‘Schlosserlandkaart’ is alles onbeperkt te bezoeken gedurende 10 dagen. De kaart kost maar 42 euro voor twee volwassenen. Niet per persoon, maar totaal! Kinderen tot 13 jaar gaan gratis mee. Maak een onvergetelijke reis door de wereld van ridders en paleislakeien in Schlosserland Sachsen.
Filmstad Görlitz 950 jaar
Een andere aanrader is Görlitz, de ‘gedeelde stad’. In 1945 werd de nieuwe grens met Polen, op last van de Sovjet-Unie, langs de rivier de Neisse getrokken. Hierdoor werd Görlitz, met stadsdelen op beide oevers, gedeeld in een Duits en een Pools deel. Dit is nog altijd zo. Met ruim 3.000 monumenten behoort Görlitz tot de mooiste plaatsen van Duitsland. Het is geregeld een decor voor filmproducenten, ook uit Hollywood. De Oscar winnende film ‘Grand Budapest Hotel’ werd bijvoorbeeld hier gemaakt. Er is een wandelroute uitgezet langs de locaties van bekende films. De stad dankt er een nieuwe bijnaam aan: ‘Görliwood’. Het is een goed moment voor een bezoek, want de historische stad viert in 2021 haar 950-jarig bestaan.
Wandelparadijs vol natuurschoon
Wandelen over bergtoppen, door wijngaarden, door merengebieden met bossen of langs rivieren met kastelen? De keuze aan wandelpaden in Saksen is groot. Ook zijn er diverse meerdaagse langeafstandsroutes te volgen. Deze bewegwijzerde routes lopen bijvoorbeeld door het nationale park Sächsische Schweiz, langs de kastelen van de Mulde en door natuurrijke middelgebergten, waaronder de Vogtland-Panoramaweg en de KAMMweg door het Erzgebirge.
Een wandeltip: het Zittauergebirge. In dit mooie natuurgebied, vol grillige rotsformaties, zijn diverse korte wandelroutes uitgezet. Ook is er een lange afstandsroute van 118 km: de Oberlausitzer Bergweg. Deze route heeft het middeleeuwse stadje Zittau als vertrek- of eindpunt. Via bos/bergpaden maakt de wandelaar kennis met het natuurschoon, waarbij spectaculaire rotsen geregeld het beeld bepalen. Hoewel de naam ‘bergweg’ anders doet vermoeden, is het geen al te zware route en is het voor de meesten prima te doen. Halverwege de route is de bron van de Spree te vinden. Deze rivier, die ook door Berlijn stroomt, ontspringt in Kottmar.
Tip: Vermeer-tentoonstelling 2021 Dresden
Wegens omstandigheden is de opening opgeschoven in tijd, maar wat in een goed vat zit, verzuurt niet! In september opent de SKD in Dresden de grote Johannes Vermeertentoonstelling ‘Er bij stilstaan’. Deze expo in het Zwinger toont diverse schilderijen van deze Hollandse meester, aangevuld met werk van tijdgenoten die door Vermeer werden geïnspireerd. Bijzonder is de herontdekking van het ‘Meisje met brief’. SKD lichtte het schilderij enige jaren geleden door en zag dat het werk in de 17e eeuw was gecensureerd. Onder de grijze achtergrond bleek een cupido met geslachtsdeel te schuilen. Het censuurvernis in nu verwijderd en deze Vermeer wordt voor het eerst in zijn oorspronkelijke vorm getoond. De nieuwe naam zou moeten luiden ‘Meisje met erotische liefdesbrief’.