Dit is een taart om hoge ogen mee te gooien
Op een calorietje kijken we even niet...
Deze maand staan waanzinnige taarten in Zin. Hier gaat jouw bezoek van omvallen. Van de verbazing en ook van de rijkheid want op een calorietje kijken we even niet. Wat dacht je van deze Appeltaart met karamelappels?
Gebak (16 personen). bereiden ± 1 uur en 40 min | afkoelen ± 1 uur en 30 min | oven ± 1 uur en 30 min
Ingrediënten
250 ml appelsap
250 ml ahornsiroop
eetbare gedroogde rozenblaadjes (mediterrane supermarkt, online), voor erover
cakebeslag
700 g zelfrijzend bakmeel
2 tl kaneel
1 tl geraspte nootmuskaat
500 g boter, in blokjes, op kamertemperatuur
600 g fijne kristalsuiker
6 eieren
2 tl vanille-extract
250 ml karnemelk
4 appels, geschild en grof geraspt
ook nodig: 2 springvormen van ± 23 cm Ø, ingevet, bodems met bakpapier bekleed
karamelappels
420 g fijne kristalsuiker
1 volle el rijstsiroop (biologische winkel)
6 kleine appeltjes (bijv. gala)
55 g amandelschaafsel, geroosterd
vulling
750 g roomkaas, zacht geroerd
185 g boter, zacht geroerd
200 g poedersuiker, gezeefd
½ tl geraspte nootmuskaat
1 tl vanille-extract
Bereiding
Verwarm de oven voor op 160ºC. Zeef het zelfrijzend bakmeel met de kaneel en nootmuskaat boven een grote kom. Klop in de mengkom van de tafelmixer met platte klopper de boter met de 600 g kristalsuiker in 5-8 min. tot een luchtig en bleek mengsel. Klop de eieren er een voor een door en klop steeds goed na elke toevoeging. Voeg de vanille toe en klop op lage snelheid het meelmengsel, de karnemelk, een snufje zeezoutvlokken en de geraspte appels erdoor. Klop niet te lang. Verdeel het beslag over de vormen en strijk de bovenkant glad. Bak de cakelagen ± 1½ uur of tot een in het midden ingestoken satéprikker er schoon uitkomt. Neem uit de oven en laat volledig afkoelen in de vormen.
Klop intussen alle ingrediënten voor de vulling in de mengkom van de tafelmixer tot een zeer glad mengsel. Verwarm het appelsap en de ahornsiroop in een diepe steelpan op matig vuur en laat onder af en toe schudden in ± 10 min. inkoken tot tweederde. Neem van het vuur en laat de appel-ahornsaus volledig afkoelen.
Bekleed twee bakplaten met bakpapier en zet een rooster boven een bakplaat. Vet het rooster licht in.
Karamelappels
Verwarm voor de karamelappels de 420 g suiker met de rijstsiroop en 3 el water in een diepe steelpan met dikke bodem op laag vuur en laat onder af en toe iets heen en weer bewegen de suiker oplossen. Breng zonder roeren op hoger vuur aan de kook en laat tot goudbruin karamelliseren. Veeg evt. met een natgemaakt kwastje suikerkristallen naar beneden. Zorg dat de appeltjes goed droog zijn en wentel ze met een tang om de beurt door de karamel zodat ze goed bedekt zijn. Leg ze op het rooster. Schenk de rest van de karamel uit over de andere bakplaat en strooi het amandelschaafsel erover. Laat volledig afkoelen, breek in stukken en maal in een keukenmachine fijn tot praline.
Snijd een cake aan de bovenkant horizontaal recht af zodat het niet meer bol is en zet op een schaal. Bestrijk de cake met een derde van de roomkaasvulling en strooi de helft van de praline erover. Zet hierop de tweede cake en bestrijk weer met een derde van de vulling. Breng met een paletmes de rest van de vulling rondom aan tegen de zijkant en schraap de vulling rondom netjes glad zodat hier en daar de cake weer tevoorschijn komt.
Leg de karamelappels op de taart en bestrooi met rozenblaadjes en de helft van de rest van de praline. Besprenkel met de appel-ahornsaus en serveer met de rest van de praline.
Zin in meer?
In Zin 5 staan nog meer heerlijke taarten plus bijpassende wijnen. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je hier eenvoudig online.
Recept: Phoebe Woord. fotografie: Chris Court, Chantal Arnts (achtergrond). styling: Kirsten Jenkins