‘Over een jaar of vier, vijf wil ik de Eerste Kamer in’
Interview met Bastiaan Ragas
Hij reisde na de middelbare school als een kat met negen levens de wereld over. Van zanger in een boyband werd zanger en schrijver Bastiaan Ragas (1971) musicalster en acteur, presenteerde hij televisieprogramma’s, richtte een theaterproductiehuis op en schreef een bestseller over vaderschap. Nú in Zin.
Schok
“Toen mijn broer Roef net was overleden was ik emotioneel total loss. Het was alsof we met z’n allen – vrouwen, kinderen, mijn ouders – naar de toekomst reden en er lag een bermbom en boef! Roef is dood en iedereen loopt verdwaasd rond. Ik ben jarenlang misselijk en draaierig geweest, dat ik me moest vasthouden aan de trap. Op een gegeven moment is de schok weggezakt en komt het gemis omhoog, van ik zie hem nooit meer. Of dan wordt die boosheid over dat gesprek dat je nooit af hebt kunnen maken overrompeld door de gedachte jeetje, ik wou dat hij er weer was. Dan heb je nog de relatie die niet voltooid was, heel ingewikkeld. Ik heb veel over hem gedroomd, dromen waarin we al die gesprekken hebben gevoerd. Roef en ik hadden best een – haat was het niet – maar wel een ruzie-liefdeverhouding. Broers hebben altijd een ingewikkeld ding. Hij was zes jaar ouder dus de band is pas later gekomen. We zaten in hetzelfde vakgebied en bouwden allebei aan een carrière in een heel klein land.
Stardomding
Ik ben nooit boybandmateriaal geweest. Het is een product, een imaginair ding. Je bent leuk, je bent fris, je bent zu haben. Ik had geen vriendin zogenaamd terwijl ik wel een vriendin had. Ik moest blij zijn als ik leuke kleurtjes aan moest. Terwijl ik niet heel anders was dan nu. Ik ben niet het huppelende type. Ik zie vaak ergens de ironie van in, en dat moet je bij een boyband niet doen natuurlijk. Je moet daar volledig in geloven. Ik had altijd iets van oké, ik doe het wel, maar het is niet helemaal wie ik ben. Ik paste ook niet in dat groepje, want ik las de krant en ging naar musea als we op tour waren. Terwijl de jongens in bed films gingen kijken en roomservice bellen. Ik vond dancefeesten leuk, dus een rock-‘n-rollleven wilde ik wel, maar dat kon óók niet want er moest gewerkt worden. Fans van boybands zijn 12, dus je staat voor een K3-publiek heel sexy te doen. Dat is best raar.
Het is niet leuk om het te zijn, het is heel leuk om het gedaan te hebben. Het heeft me jaren gekost om die gevoelens in balans te krijgen. Maar sinds een jaar of vijf treden we op jaren-90-festivals op, en dat vind ik fantastisch. Ik kan hier niet in dit vrijstaande huis op deze berg wonen zonder dat verleden. En ik wilde dat stardomding. Ik weet nog dat we bij die Miss World-verkiezing aan tafel zaten met Linda Evangelista en haar man, Kyle MacLachclan, die toen in Twin Peaks speelde. Ik dacht wat een treurigheid eigenlijk. Die wereldsterren zitten hier met een bandje uit Nederland. Wat moeten zij daarmee? Wij traden live op voor anderhalf miljard mensen. Maar als dat weer voorbij is, is het ook echt voorbij. Dus het is ook niks. Maar dat kun je alleen maar zeggen als je het hebt meegemaakt. Gelukkig ben ik getrouwd met iemand die dat kent. Tooske heeft op haar 18de voor The Music Factory Janet Jackson en weet ik veel wie geïnterviewd. Zij staat er precies hetzelfde in. Wij zijn allebei heel nuchter.”
Trias politica
“Napoleon is een thema in ons huis. Ik heb een borstbeeld van hem en een handafdruk, en onze hond is naar hem vernoemd. Op mijn 14de was ik lid van de Jonge Democraten maar ik had me nooit zo verdiept in Europa. Tot ik ontdekte dat Napoleon, die een bruut en een dictator was, bijvoorbeeld ook de trias politica verankerde in de grondwet die de basis legde voor ons huidige seculiere Europa. Die scheiding der machten staat behoorlijk onder druk. Er zijn nu politici die zeggen dat een rechter geen taakstraf meer uit moet delen. Thierry Baudet en mensen van JA21 roepen gezellig bij Op1 dat moskeeën gesloten moeten worden. Doodeng. Ik wil dat de zwijgende fatsoenlijke meerderheid zich laat horen tegen de agressieve minderheid.
Alle problemen waar wij nu mee zitten, zoals corona, klimaat, veiligheid, vluchtelingen, Rusland en China, kunnen wij in Nederland niet oplossen. Dat moet je Europees regelen.
Daarom steun ik Volt. Die partij doet in alle landen mee aan de parlementaire verkiezingen. Ik ben me nu aan het inlezen en inwerken, en over een jaar of vier, vijf wil ik de Eerste Kamer in.”
Zin in meer?
Lees het hele interview met Bastiaan in Zin 6. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je hier eenvoudig online.
Tekst: Minou op den Velde. Beeld: Brenda van Leeuwen