BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Wordt deze zomer een liefdeszomer

Wordt deze zomer een liefdeszomer

De zomer in gevaccineerde staat vieren, dat belooft wat!

Hoewel de vaccinatievoorspellingen net zo wisselen als de dagkoersen, lijkt het er toch op dat iedereen in juli in elk geval zijn eerste prik heeft gehad. Nú in Zin: de zomer in gevaccineerde staat vieren, dat belooft wat! Maar… wat precies?

Nog een paar maanden en de deuren van onze stallen gaan weer open

Dartelen we dan als blije veulens uitgelaten onze vrijheid tegemoet? Op zoek naar een groen of minder groen blaadje? Gaan we dansen, sjansen en glanzen? Je zou het denken na al die maanden van sociale schraalheid. ’t Was nog net geen geheelonthouding maar we zaten op een zeer streng dieet van een of twee vreemde personen per dag op anderhalve meter afstand. Hoewel we vermoedelijk nog geen carte blanche krijgen om te doen wat we willen, voorspellen sommigen dat we wel een heuse Summer of Love tegemoet gaan. Net zoals onze voorgangers die in 1967 en 1988 beleefden. Zou het?

SummerSociale zuurstof

Sociaal psycholoog Carla van Lier (1975) kan zich wel iets voorstellen bij een nieuwe liefdeszomer, al waagt zij zich als gedragspsycholoog niet aan keiharde voorspellingen of generalisaties. Maar dat we snakken naar vrijheid en intermenselijk, lichamelijk contact is wel duidelijk. We hebben huidhonger, knuffelzucht en behoefte aan sociale zuurstof. Anderhalve meter afstand houden van onze naasten is ook onnatuurlijk: “Als kind leer je wat persoonlijke ruimte is. Bij een vreemde houd je inderdaad zo’n anderhalve meter aan. Maar tussen intimi is dat vaak niet meer dan een halve meter en met vrienden en bekenden maximaal 1 meter 20. We hebben in deze crisis heel snel moeten afleren wat voor ons van baby af aan heel gewoon was. Tijdens fieldlabs zag je dat mensen zich eerst wat ongemakkelijk voelden maar al snel weer gewend waren aan die korte onderlinge afstanden. Daarom denk ik dat we straks allemaal snel weer teruggaan naar wat we het allerliefste willen: nauw contact.” Dat die experimenten veel emoties losmaakten, bewijzen getuigenissen van bezoekers die uitgelaten tegen elkaar opsprongen: de euforie was groot en de tranen zaten los. Ook bij optredende artiesten: “Alsof ik een verslaafde was die ineens een dikke spuit in zijn arm kreeg geduwd,” zegt zanger Joshua Nolet van Chef’Special in de Volkskrant. Voor veel mensen zal het opheffen van de beperkende maatregelen als een soort bevrijding voelen, vermoedt Carla. Al was het alleen maar omdat drie psychologische basisbehoeften in coronatijd onder druk hebben gestaan. “Ons verlangen naar autonomie en sociale verbondenheid én onze behoefte om te doen waar we goed in zijn, is wat ons mens maakt,” vertaalt Carla de zogenaamde self determination theory in lekentermen. En dat is straks allemaal weer mogelijk.

SummerBruto Nationaal Geluk

Ook psycholoog en (geluks-)onderzoeker Ad Bergsma (1965) denkt dat mensen zullen genieten van hun herwonnen vrijheid. Maar, tempert hij al te hooggespannen verwachtingen, dat geldt niet voor iedereen. “Als mensen meer dan een jaar voornamelijk alleen waren, verandert er iets in hun brein waardoor ze niet meer echt kunnen genieten van sociaal contact. Ze worden extra gevoelig voor – al dan niet vermeende – afwijzingen en voor hun eigen ‘falen’. Terwijl de meesten daar wel weer overheen komen, kunnen introverte types er nog wel een tijdje last van houden. Bovendien zijn er ook mensen die klappen hebben opgelopen van de coronacrisis. Die hebben langer nodig om te herstellen. Zo komen werklozen nooit meer terug op hun oude geluksniveau.” Ook voor de anderen verdwijnt dat euforische gevoel helaas op den duur weer. “We raken snel aan de nieuwe situatie gewend. Net zoals we ons ook relatief snel aan de coronabeperkingen aanpasten.” Het Bruto Nationaal Geluk zal dan ook niet blijvend omhoog gaan. Zoals het ook niet spectaculair daalde tijdens de pandemie. Precorona gaf in 2019 maar liefst 88,9 procent aan zich gelukkig te voelen; tijdens corona was dat volgens het CBS het jaar daarop iets gezakt: naar 86,8 procent. Ad: “Geluk is niet afhankelijk van de omstandigheden maar van de manier waarop je naar die omstandigheden kijkt. Dat is deels afhankelijk van je persoonlijkheid.” Gelukkige mensen zijn in staat om binnen een bestaande situatie de tegenvallers en onmogelijkheden te accepteren en er toch iets van te maken. Met Bibian Mentel als bekendste vertegenwoordiger van deze groep optimisten.

Sekswalhalla

Die drie begroetingszoenen zijn klein bier vergeleken bij de behoefte van – met name – singles om weer te flirten en te vrijen met een mede-gevaccineerde. We konden niet veel met onze lentekriebels maar straks hopelijk wel met onze zomerkriebels. “Als alles weer open gaat, zijn er meer mogelijkheden om een date leuk te maken en een intieme sfeer te creëren,” zegt seksuoloog en psycholoog Hanneke Termeer (1962). Dat is fijn want een goede context is belangrijk om in de stemming te komen. Samen uitgaan, je leuk aankleden, een lekker zonnetje of een zwoele zomernacht zijn effectievere lustopwekkers dan samen in de kou aan de coffee-to-go of de hele dag op elkaars lip en naast elkaar op de bank in je ouwe kloffie. “Toch,” waarschuwt Hanneke, “is een leuke zonnige zomer niet voldoende om bestaande seksproblemen op te lossen. Het leidt niet automatisch tot fijne seks.” Naast een goede context is het vooral ook belangrijk dat je weet wat je lekker vindt en je wensen en grenzen durft aan te geven. Mensen die het in coronatijd zonder een (seks-)partner hebben moeten stellen, hoeven niet bang te zijn dat ze ‘het’ verleerd hebben. Hanneke: “Ook voor de seksdrive geldt: use it or lose it. Na een seksloos jaar kan het vlammetje uit zijn. Maar zodra je er weer voor openstaat en er zin in hebt, is dat verlangen er weer.” Of jouw zomer een liefdeszomer wordt heb je in eigen hand, wil Hanneke maar zeggen: “Je moet zelf de slingers ophangen.” Hanneke verwacht niet dat Nederland één groot sekswalhalla gaat worden. Er zullen best mensen zijn die niet kunnen wachten maar dat geldt volgens haar eerder voor jongeren dan voor 50-plussers. Behoefte of – zoals de Vlamingen zo mooi zeggen – nood aan lichamelijk contact, intimiteit en warmte is er echter wel. “Daarom is het zo heerlijk dat we elkaar straks weer onbevreesd in de armen kunnen vallen!” concludeert Hanneke.

’s werelds grootste platenzakenfeest

RecordStoreDay is dé internationale feestdag voor de platenzaak. Op die dag verschijnen honderden zeer exclusieve releases in beperkte oplages, vooral op vinyl, die alleen dán verkrijgbaar zijn. Meer dan 3000 artiesten en miljoenen muziekliefhebbers komen hiervoor wereldwijd bij elkaar in meer dan 2000 onafhankelijke platenzaken in 23 landen. Dit jaar wordt RecordStoreDay gevierd in twee RSD Drops: op zaterdag 12 juni en 17 juli. Dan worden unieke releases gedropt om ’s werelds grootste feestje van de platenzaken te vieren.

Wist je dat Zin ook een eigen platenzaak heeft? Neem snel een kijkje.

Zin in meer? Lees het hele artikel in Zin 7. Nú in de winkel. Of bestel ‘em hier.

Tekst: Anne Elzinga.