BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
Kloppen deze voedingsmythes?

Kloppen deze voedingsmythes?

Kun je uitdrogen door koffie te drinken?

Is het gevaarlijk om na het eten te zwemmen? Heeft kippensoep geneeskrachtige werkingen en hoe zit dat nou met bier na wijn drinken? Eric De Maerteleire onderzocht vele voedingsmythes en schreef het boek Fabels en feiten over voeding en gezondheid. Wij delen wat verrassende conclusies.

Kun je uitdrogen door koffie te drinken?

Stel deze vraag aan honderd mensen en 31% zegt van wel. Toch hebben wetenschappers allang achterhaald dat dit niet het geval is. Wat betreft uitdroging moge het duidelijk zijn: een matige koffieconsumptie (4 à 6 kopjes/dag) leidt niet tot uitdroging of extra vochtverlies.

Wijn na bier geeft plezier, maar bier na wijn geeft venijn. Klopt dat?

Onderzoekers van de Witten/Herdecke University in Duitsland en de University of Cambridge in het VK hebben wetenschappelijk geëvalueerd of deze aloude wijsheid helpt om een kater te vermijden. Negentig vrijwilligers werden verdeeld in drie groepen. De eerste groep consumeerde ongeveer tweeënhalve liter bier, gevolgd door vier grote glazen wijn. De tweede groep consumeerde dezelfde hoeveelheden alcohol, maar in omgekeerde volgorde. Proefpersonen in de derde groep, de controlegroep, consumeerden alleen bier of alleen wijn. De volgende dag werd de deelnemers gevraagd naar hun kater en kregen ze een score van 0 tot 56 op basis van factoren zoals dorst, vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, buikpijn, verhoogde hartslag en verlies van eetlust. Wat waren de resultaten? De onderzoekers ontdekten dat geen van de drie groepen een significant verschillende katerscore had met een verschillende volgorde van alcoholische dranken. Hun conclusie was: het maakt niet uit hoe je je drankjes drinkt; als je te veel drinkt – want daar draait het om – word je wellicht ziek of krijg je een behoorlijke kater

Is het gevaarlijk om te eten voor je gaat zwemmen?

Dat oude gezegde heeft sindsdien talloze kinderen aan de kant van het zwembad gehouden. Erger nog, er zijn mensen die denken dat je direct na het eten zelfs geen ligbad mag nemen, je zou kunnen verdrinken. Er was een tijd dat wetenschappers deze mythe serieus namen. In de jaren zestig werd in meerdere onderzoeken onderzocht of eten voor het zwemmen de prestaties van atleten beïnvloedde of tot enige vorm van misselijkheid leidde. Maar er is geen wetenschappelijk bewijs gevonden voor enig negatief effect.

Kippensoep geneest je van de griep

Algemeen kunnen we stellen dat alle hete soepen helpen om de neusholtes vochtig te houden, slijm te verdunnen, uitdroging te voorkomen en een zere keel te verzachten. Verkoudheids- en griepvirussen vermenigvuldigen zich bovendien minder goed bij hogere (lichaams)temperaturen. Maar met kippenbouillon is meer aan de hand. Er zijn stoffen aanwezig die inwerken op ons immuunsysteem, slijm helpen verwijderen en ophoesten, en op de manier helpen om een verkoudheid te bestrijden. Kippensoep zal een verkoudheid niet voorkomen of genezen, maar wel het genezingsproces versnellen. Zijn alle kippensoepen goed? Soep uit blik werkt prima, concludeerde een groep Amerikaanse wetenschappers onlangs na jarenlange studies en experimenten, maar zelfgemaakte kippenbouillon doet het nog beter. Het is altijd gemakkelijk om volkswijsheden af te doen als flauwekul. Maar hier zit er toch een grond van waarheid in.

Heb je honger als je maag knort?

De meeste mensen denken dat het altijd een teken van honger is én dat het de maag betreft, maar gerommel down there kan ook een teken zijn van een langzame of onvolledige spijsvertering of het gevolg zijn van het eten van bepaalde voedingsmiddelen die gassen vrijmaken in het maag-darmstelsel. Een knorrende maag kan dus ook optreden in de darmen. De medische term voor het knorren is borborygmie en het is dus eigenlijk een teken van een gezonde spijsvertering en darmwerking.

Van het eten van bleekselderij val je af

Het idee van deze fabel: bleekselderij bevat zo weinig calorieën dat je met het eten ervan al meer energie verbrandt. In bleekselderij zit inderdaad niet veel energie: veertien kilocalorieën per honderd gram. Maar dat is nog steeds niet genoeg voor negatieve calorieën, met kauwen verbrand je namelijk 11 calorieën per uur. Zijn negatieve calorieën dan helemaal een fabel? Nee, water is calorievrij.

Meer over dit onderwerp?

Er bestaat nog steeds heel wat onduidelijkheid over eten en drinken. Feiten en fabels buitelen over elkaar heen in de media. Word er maar wijs uit. In het nieuwe boek van Eric De Maerteleire staan antwoorden op veel gestelde vragen over voeding, gestoeld op wetenschap. Fabeltjes worden netjes gefileerd, feiten worden door wetenschappelijke informatie onderbouwd en je komt ook meer te weten over de relatie tussen voeding en bepaalde aandoeningen zoals migraine, osteoporose, leveraandoeningen en een slecht werkende schildklier.
Eric De Maerteleire, Fabels en feiten over voeding en gezondheid. (Manteau, € 24,99)