Voor een etentje is zo’n grote Spaanse rijstschotel een waar feest
Het recept voor deze kruidige arroz met schaaldieren
Maureen Belderink is hoofdredacteur van foodmagazine delicious. Ze kiest voor Zin spannende, kleurige en geurige gerechten op thema. Duik met haar de keuken in!
Voor een etentje met vrienden of familie is zo’n grote Spaanse rijstschotel een waar feest. Heerlijk en ultiem vakantie-eten. Zo maak je deze kruidige arroz met schaaldieren & geraspte courgette
Ingrediënten
hoofdgerecht (6-8 personen) bereiden ± 50 min
1 kg gemengde vis* en schelp- en schaaldieren
olijfolie
1 vleestomaat, in blokjes
2-3 kleine lichtgroene courgettes, geraspt
500 g paellarijst, bijv. arborio of bomba
bouillon
150 ml olijfolie
1 kg gemengde vis voor visbouillon (vraag aan uw visboer wat hij heeft)
1 groene peper, heel
2 plukjes saffraan
1 tomaat, gehalveerd
3 teentjes knoflook, in plakjes
2 uien, in stukken
½ bosje peterselie
picadillo
1 bosje peterselie
5 teentjes knoflook
Bereiding
Doe voor de bouillon de olijfolie in een grote, ruime pan. Voeg de vis, groene peper, saffraan, tomaat, knoflook, ui en peterselie toe. Voeg zoveel water toe dat alles onder staat, zo’n 1½ l. Breng op smaak met zout. Kook de visbouillon 30-35 min. op laag vuur. Schuim af en toe af. Schenk door een zeef en laat afkoelen.
Hak voor de picadillo de peterselie en knoflook heel fijn in een kleine keukenmachine.
Doe de mosselen en schelpen in een ruime pan en voeg 1 el picadillo toe. Haal mosselen en andere schelpen die open gaan eruit en houd ze apart. Verhit een flinke scheut olijfolie in dezelfde pan, voeg de langoustines en garnalen toe en bak ze
5-10 min. aan. Haal uit de pan en bewaar. Voeg nu de vleestomaat toe en wat van de picadillo en de geraspte courgette. Roer goed. Voeg de rijst toe en schep om. Voeg de afgekoelde visbouillon beetje bij beetje toe en breng aan de kook. Breng evt. op smaak met zout. De rijst is in 16-18 min. gaar. De arroz mag een beetje ‘soepig’ zijn.
Meng vlak voor het einde de schelp- en schaaldieren erdoor en de rest van de picadillo. Besprenkel met nog wat olijfolie. Serveer dan meteen, de rijst moet al dente blijven en niet doorgaren!
* Wij gebruikten voor de arroz mosselen, vongole, langoustines, garnalen, inktvis en rode mul, maar andere vis en schaal- en schelpdieren kan ook. Kijk wat jouw visboer voor lekkere verse vis heeft.
Zin in meer?
In Zin 7 staan nog meer heerlijke, zomerse recepten. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je eenvoudig online. Of vindt honderden recepten, tips, weetjes en adressen op deliciousmagazine.nl
Recept: Merijn Tol. beeld: Jeroen van der Spek. styling: Cyn Ferdinandus. bereiding: Victor Delaunay. m.m.v. Terra Masia, Terramasiainiza.com