Een goed geplaatste streep kan veel doen voor je figuur
Zoals bijvoorbeeld het accentueren van een taille die na de overgang een beetje is weggevallen.
De nieuwste trends op modegebied, de do’s maar ook de absolute don’ts voor ons: modejournalist Liddie Austin (1959) weet er wel raad mee.
Gemis
Dit voorjaar had de Amerikaanse Vogue als covertekst: Fashion, we missed you. Goed gevonden, want ik deelde het gevoel en wilde het nummer – met een foto van de getalenteerde en beeldschone Amanda Gorman, de dichter van het mooie gedicht bij de inauguratie van Joe Biden deze winter – onmiddellijk aanschaffen. Ook ik mis de mode. Ik mis het me mooi aankleden voor een speciale gelegenheid, ik mis het naar anderen kijken om te zien hoe zij het doen, ik mis het zomaar een kledingwinkel binnenlopen om daar rond te snuffelen tussen de nieuwe (vintage) kleding, ik mis inspiratie en ideeën.
Oude bekenden
Maar goed, er zijn ergere dingen in de wereld. Bovendien: de mode is ook niet echt weg natuurlijk. En de ideeën hoeven ook niet altijd nieuw te zijn: het kan ook fijn zijn om oude bekenden weer te omarmen. Zoals de streep. Sinds Coco Chanel in de jaren 20 de Bretonse streep in het modebeeld introduceerde, zijn ze nooit ver weggeweest, zeker niet in de zomer. Ook dit jaar zie je ze in allerlei varianten, horizontaal en verticaal. Vooral in contrasterend zwart-wit doen ze het goed.
Functioneel
Strepen zijn niet alleen maritiem, fris en fruitig, maar ook functioneel. Strepen trekken, net als andere dessins, de aandacht, zegt Marijke Boudeling, mede-eigenaar van De Stijlacademie, een opleidingsinstituut voor kleur-, stijl- en imago-experts in Barendrecht. En daarmee kunnen wij ons voordeel doen. “Draag je een jeans met een gestreepte top? Dan zal de aandacht zal naar de top gaan, terwijl in het geval van een effen top en een gestreepte broek de aandacht richting broek gaat. Door strepen strategisch in te zetten kun je dus lichaamsdelen waarover je niet zo tevreden bent buiten beeld houden. Een goed geplaatste streep kan veel doen voor je figuur, zoals bijvoorbeeld het accentueren van een taille die na de overgang een beetje is weggevallen.”
Horizontale strepen
Er was een tijd waarin stijlgoeroes beweerden dat je als vollere vrouw beter helemaal geen horizontale strepen kon dragen maar daar wordt inmiddels genuanceerder over gedacht. Het ligt een beetje aan het soort streep, aldus Boudeling. “Brede horizontale strepen met een groot kleurcontrast, zoals zwart met wit, maken inderdaad breder. Je oog blijft erop hangen en volgt de streep van links naar rechts. Maar bij smallere strepen ligt dat anders, zeker als je ze onder een jasje draagt. Het is namelijk bij smallere strepen voor het oog lastiger om elke individuele streep te volgen, waardoor de blik automatisch als via een ladder naar boven klimt, richting gezicht. Zo lijk je slanker.” Over het algemeen kun je zeggen dat voor het beste effect de breedte van de streep enigszins in verhouding moet staan tot de lengte en het volume van de draagster. “Een lange, stevige vrouw kan bredere strepen hebben dan een klein, tenger type. Voor verticale strepen geldt: als ze dichtbij elkaar staan maken ze langer en smaller; staan ze verder uit elkaar dan maken ze voller.”
Neutrale basis
Voor mij zijn strepen haast een neutrale basis: altijd goed, met van alles te combineren, onmisbaar in mijn garderobe. Maar ik heb een vriendin die ze nooit draagt. Zij gaat altijd voor stippen. Zegt dat misschien iets over ons, vraag ik me af. Zijn er strepen- en stippentypes? Zeker, antwoordt Marijke Boudeling. “Een streep is een rechte lijn en rechte lijnen staan voor rationeel, ordelijk, analytisch denkend. Stippen daarentegen zijn rond, en ronde lijnen accentueren het vrouwelijke, het verzorgende, het gevoelige. Herken je daar iets in?” Daar ga ik in mijn lievelingsstreepjesshirt eens analytisch over nadenken, in mijn beslist niet ordelijke huis…
Bekijk de shoptips van Liddie in Zin 7. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je hier eenvoudig online.