BELEEF DE TIJD VAN JE LEVEN
‘Ik hou ervan om mezelf bepaalde schrijfbeperkingen op te leggen’

‘Ik hou ervan om mezelf bepaalde schrijfbeperkingen op te leggen’

In gesprek met Pauline Cornelisse

Schrijver, cabaretier en columnist Paulien Cornelisse (1976) is een van de negen Nederlandstalige schrijvers die een kort luisterverhaal voor Storytel hebben geschreven.

Schrijf je vaker verhalen op bestelling?

“Nee, eigenlijk niet. Maar ik werd gevraagd door collega-schrijver Jan van Mersbergen die het vorig jaar had gedaan. En eigenlijk vond ik het juist wel interessant. Het verhaal moest over ‘bloei’ gaan, en dat is zo breed dat het geen restrictie is, eerder een inspirerende leidraad. Een prettige stok achter de deur. Mijn dagelijkse columns in de krant tellen 150 woorden. Voor mij is een verhaal van ongeveer vijfduizend woorden dus niet zo heel kort. Ik kon er tijd en ruimte voor nemen omdat ik het afgelopen jaar niet in de theaters kon staan met mijn voorstelling.”

Hoe pak je dat aan?

“Ik had meteen een idee waarover ik wilde schrijven; een sciencefictionverhaal dat zich afspeelt op een ruimtestation. Ik ben kleine fragmentjes in die sfeer gaan schrijven en al heel snel drong zich een verhaallijn op. Zo is dat eerder ook met mijn boek De verwarde cavia gegaan, ook dat verhaal nam zelf beslissingen. Normaal spreek ik mijn boeken altijd zelf in. In mijn luisterboeken en podcasts hoor je mijn stem. Bij dit verhaal is het anders, het wordt door een man voorgelezen. Dat biedt mij de kans met een andere stem te schrijven. De hoofdpersoon van mijn verhaal is een botanist die op een ruimtestation werkt. Hij krijgt een geheimzinnig zaadje opgestuurd dat hij moet ontkiemen en dat brengt grote veranderingen op dat ruimtestation.”

Wat heb jij met sciencefiction?

“Ik zit niet heel erg diep in die materie maar een van mijn lievelingsboeken is de toekomstroman Ogen van tijgers van Tonke Dragt, en de voorloper daarvan: Torenhoog en mijlen breed. Ik heb Ogen van tijgers denk ik meer dan dertig keer gelezen. Ik hou ervan om mezelf bepaalde beperkingen op te leggen, zodat het verhaal niet alleen maar ‘het hier en nu’ is. Bij De verwarde cavia was de uitdaging om geloofwaardig over een cavia op een kantoor te schrijven. Bij dit verhaal is er geen zwaartekracht en moet je bijvoorbeeld altijd ergens binnen komen drijven en zweven. Ik vind het leuk om met iets ingewikkelds rekening te houden.”

Lekker lui luisteren

Even riant op je zonnebedje of thuis op de bank naar een verrassend verhaal luisteren? Storytel heeft negen Nederlandstalige schrijvers – onder wie Robert Vuijsje, Manon Uphoff en Rob van Essen – gevraagd om een nieuw literair luisterverhaal te schrijven. Overkoepelend thema van deze verrassende serie is Bloei. Te beluisteren via Storytel.com/bloei. De eerste 30 dagen luister je gratis bij Storytel (deze, plus 250.000 andere titels).

Foto boven: Frank Ruiter