‘Denim is niet aan leeftijd gebonden’
Tips van modejournalist Liddie Austin
De nieuwste trends op modegebied, de do’s maar ook de absolute don’ts voor ons: modejournalist Liddie Austin (1959) weet er wel raad mee.
Skinny jeans
Skinny jeans zijn dood las ik onlangs in de krant. Het klonk angstaanjagend, toch schrok ik niet. Ten eerste omdat skinny jeans natuurlijk niet leven en ten tweede omdat ik het bericht al vaker voorbij heb zien komen. Hoe vaak zijn skinny jeans niet al ten grave gedragen? Sindsdien ben ik ze gewoon overal blijven zien. De skinny jeanstrend ontstond aan het begin van deze eeuw en is sindsdien nooit weggeweest. Maar na corona schijnt het dan toch tijd te worden voor iets anders: we willen nu zacht, comfortabel, groot. En dan is er ook een aanstormende generatie die zich wil manifesteren: Gen Z (geboren tussen 1996 en 2015) vindt dat die strakke spijkerbroeken van de millennials écht niet meer kunnen. Zij prefereren de ruimervallende mom jeans.
Pasvorm
Betekent dit de genadeklap voor de skinny jeans? En wat hebben wij non-millennials daarmee te maken? Ik draag zelf geen skinny’s (en voor volwassen mannen vind ik ze zelfs vreselijk – I’m looking at you, Hugo de Jonge). Mariette Hoitink, medeoprichter van House of Denim, gevestigd in Denim City in Hallen van Amsterdam, moet lachen. “Skinny jeans gaan nooit meer weg. En ze worden óók gedragen door vijftigplussers,” zegt ze. “Natuurlijk, waarom niet? Denim is niet aan leeftijd gebonden. In de mode gaat het sowieso niet meer om leeftijden en daarbij staat denim voor een mentaliteit: vrijheid, ik kan doen wat ik wil. Mijn moeder is 85 en draagt elke dag een spijkerbroek. Vroeger moest je op de grond gaan liggen om je strakke jeans dicht te krijgen. Sinds er stretch aan denim kan worden toegevoegd hoeft dat niet meer. De pasvorm is daardoor veel beter geworden.” En dan hebben skinny’s ook een maatschappelijke betekenis. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft ze niet voor niks verboden (net als piercings en ‘raar haar’). Hoitink: “In Nederland kunnen vrouwen vrijelijk hun lichaamsvormen tonen, maar dat is niet overal vanzelfsprekend. Als een vrouw een skinny jeans kan dragen, zeg ik vaak, dan is ze bevrijd.”
Zes stuks
In Nederland omarmen we alle soorten denim: 95 procent van de bevolking draagt weleens een spijkerbroek; gemiddeld hebben we er zo’n zes in de kast liggen. We zouden er wel duurzamer mee kunnen omgaan, vindt Hoitink. “Laat een jeans die kapot is maar nog wel past opknappen – hij wordt er vaak alleen maar mooier van! En als je een nieuwe koopt, kies dan voor duurzaam geproduceerd denim. Er zijn allerlei Nederlandse merken die daar goed in zijn: Kuyichi, MUD jeans, Kings of Indigo. Ook bij G-Star zijn ze al sinds jaar en dag met duurzaamheid bezig.”
Beter figuur
Maar stel: je hebt lang alleen skinny’s gedragen en je voelt je er nu toch niet helemaal comfortabel meer in. Wat dan? Het mooie van deze tijd is dat er op denimgebied heel veel naast elkaar bestaat. Je hebt de boyfriend jeans (hangt los op de heupen en is iets smaller bij de pijpen), de cropped jeans (met een 7/8ste lengte), de bootcut (loopt vanaf de kuiten iets uit) en zo gaat het maar door. “Iedere vrouw kan nu voor elk moment van de dag iets vinden dat bij haar past,” aldus Mariette Hoitink. “De meeste jeans vallen nu iets hoger, wat voor ons vijftigplusvrouwen goed nieuws is. Met een high rise jeans komt je figuur beter uit, de goedgeplaatste zakken doen iets voor je billen. En flared jeans – wijduitlopend vanaf de knie – flatteren echt iedere vrouw. Je krijgt er fantastisch lange benen in, je kunt er hakken, gympen of slippers onder dragen.” Er is in elk geval leven ná de skinny jeans. Desgewenst, natuurlijk.
Bekijk de shoptips van Liddie in Zin 10. Dit nummer ligt nu in de winkel of bestel je hier eenvoudig online.